Κράτος δικαίου: Σύσταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής προς την Πολωνία

Παρασκευή, 29 Ιούλιος, 2016 | NEA

dikaiosyni_2_fixΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε σύσταση προς την Πολωνία, όσον αφορά το κράτος δικαίου. Σε αυτήν, εκτίθενται οι ανησυχίες της Επιτροπής και διατυπώνονται συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια του εντατικού διαλόγου με τις πολωνικές αρχές, που έχει ξεκινήσεις στις 13 Ιανουαρίου. Μετά την υιοθέτηση Γνωμοδότησης σχετικά με την κατάσταση στην Πολωνία, την 1η Ιουνίου, το Κοινοβούλιο της Πολωνίας εξέδωσε νέο νόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 22 Ιουλίου.

Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει τη συνολική κατάσταση, μεταξύ άλλων και υπό το πρίσμα του νέου νόμου, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν ορισμένες από τις ανησυχίες αντιμετωπίστηκαν από τον εν λόγω νόμο, παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανησυχίας όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διατυπώνει συγκεκριμένες συστάσεις προς τις πολωνικές αρχές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι υπάρχει συστημική απειλή κατά του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο εμποδίζεται να εξασφαλίσει πλήρως αποτελεσματικό συνταγματικό έλεγχο επηρεάζει αρνητικά την ακεραιότητα, τη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία του, η οποία είναι μία από τις θεμελιώδεις εγγυήσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Στις περιπτώσεις που έχει θεσπιστεί σύστημα συνταγματικού δικαίου, η αποτελεσματικότητά του αποτελεί βασική συνιστώσα του κράτους δικαίου.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Παρά τον διάλογο που διεξάγει με τις πολωνικές αρχές από την αρχή του έτους, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κύρια ζητήματα που απειλούν το κράτος δικαίου στην Πολωνία δεν έχουν επιλυθεί. Ως εκ τούτου, διατυπώνουμε συγκεκριμένες συστάσεις προς τις πολωνικές αρχές σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης των ανησυχιών έτσι ώστε το Συνταγματικό Δικαστήριο Πολωνίας να μπορεί να επιτελέσει την αποστολή του που συνίσταται στην παροχή αποτελεσματικού συνταγματικού ελέγχου».

Περισσότερες πληροφορίες:

Δελτίο τύπου και δελτίο με ερωτήσεις και απαντήσεις (στα αγγλικά).

 

Αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.