Κοινή δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Leo Varadkar

Πέμπτη, 7 Φεβρουάριος, 2019 | NEA

Η Συμφωνία Αποχώρησης και  το Σχέδιο Πολιτικής Διακήρυξης συμφωνήθηκαν με καλή πίστη και από τους 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε, αλλά και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όπως έχουμε επανειλημμένα πει, η Συμφωνία Αποχώρησης είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία. Δεν είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση.

Το backstop είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Συμφωνίας Αποχώρησης. Αν και ελπίζουμε πως δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, είναι μια απαραίτητη νομική εγγύηση για να προστατεύσουμε την ειρήνη και να εξασφαλίσουμε πως δε θα επιστρέψουμε σε ένα «σκληρό σύνορο» στο νησί της Ιρλανδίας, ενώ θα προστατεύουμε την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.

Η Συμφωνία Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του backstop, είναι ένας ισορροπημένος συμβιβασμός, και αντιπροσωπεύει ένα καλό αποτέλεσμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας.

To backstop δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά Ευρωπαϊκό. Το σύνορο της Ιρλανδίας είναι επίσης σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αγορά της είναι μέρος της Ενιαίας Αγοράς. Θα μείνουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα.

Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια συμφωνία για την τακτική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά θα εντείνουμε επίσης τις προετοιμασίες μας για μια περίπτωση μη συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προγράμματα που ενισχύουν την υποστήριξη της διασυνοριακής ειρήνης και της συμφιλίωσης στα σύνορα ανάμεσα στις συνοριακές επαρχίες της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ιρλανδία και οι Ιρλανδοί πολίτες, αγρότες, και επιχειρήσεις. Θα εργαστούμε από κοινού προς αυτό το στόχο τις επόμενες εβδομάδες.

Θα συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, με ή χωρίς συμφωνία.»

Πηγή: europa.eu

Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.