Καλή γειτονία: οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες στα ανατολικά της σύνορα

Τετάρτη, 24 Ιούνιος, 2020 | NEA

Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΗ ΕΕ υποστήριξε τις ανατολικές γειτονικές χώρες και τα Δυτικά Βαλκάνια στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, εξετάζοντας παράλληλα τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Η ΕΕ θεωρεί σημαντική τη διατήρηση καλών σχέσεων με άλλες χώρες, ιδίως εκείνεις με τις οποίες συνορεύει. Από τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου έως τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων, η ΕΕ έχει αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για την ενθάρρυσνη του εμπορίου και της συνεργασίας, αλλά και την προαγωγή της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Αυτό ισχύει, επίσης, για τις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορά της. Στην πραγματικότητα, οι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι οι επόμενες που θα προσχωρήσουν στην ΕΕ. Οι υποψήφιες χώρες περιλαμβάνουν το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο είναι δυνητικοί υποψήφιοι.

Η ΕΕ έχει επίσης δημιουργήσει την Ανατολική Εταιρική Σχέση, ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ανατολικών γειτόνων της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, καθώς και της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Λευκορωσίας.

Εκτός της υποστήριξης των χωρών αυτών στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, η ΕΕ εξετάζει και τον τρόπο εμβάθυνσης των μεταξύ τους σχέσεων.

Υποστήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19

Εκτός από τα 3,07 δισεκατομμύρια ευρώ από υφιστάμενους πόρους, που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, στις 15 Μαΐου το ΕΚ ενέκρινε 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια για να βοηθήσει τις γειτονικές και τις εταίρους χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του COVID-19: Αλβανία (180 εκατ. ευρώ), Βοσνία-Ερζεγοβίνη (250 εκατ. ευρώ), Γεωργία (150 εκατ. ευρώ), Ιορδανία (200 εκατ. ευρώ), Κοσσυφοπέδιο (100 εκατ. ευρώ), Μολδαβία (100 εκατ. ευρώ), Μαυροβούνιο (60 εκατ. ευρώ), Βόρεια Μακεδονία (160 εκατ. ευρώ), Τυνησία (600 εκατ. ευρώ) και Ουκρανία (1,2 δισ. ευρώ).

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν μια νέα πρωτοβουλία για την υγειονομική ασφάλεια με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Η πρωτοβουλία, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτει και τις 23 γειτονικές και υποψήφιες για προσχώρηση χώρες και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ικανοτήτων για επιδημιολόγους και το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής σε χώρες εταίρους.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς η ΕΕ υποστηρίζει άλλες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

Ανακαλύψτε 10 πράγματα που κάνει η ΕΕ για την καταπολέμηση του κορονοϊού και των επιπτώσεών του

Δείτε το χρονοδιάγραμμα της δράσης της ΕΕ

Μελλοντικές σχέσεις

Η ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος τον καταλληλότερο τρόπο για την προώθηση των σχέσεών της με τους ανατολικούς της γείτονες της και το Κοιοβούλιο επιθυμεί να συμβάλει στη συζήτηση.

Στις 17 Ιουνίου, το ΕΚ θα ψηφίσει ένα ψήφισμα σχετικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο οποίο οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την επιτυχία της διαδικασίας διεύρυνσης για τις εν λόγω χώρες.

Το ΕΚ ήταν πάντα υπέρ της προσχώρησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μόλις καταφέρουν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν καθοριστεί. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το ΕΚ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες, τονίζοντας ότι η διαδικασία διεύρυνσης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων.

Μετά από μήνες καθυστέρησης, τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στις 17 Ιουνίου, το ΕΚ αναμένεται, επίσης, να ψηφίσει ένα ψήφισμα σχετικά με την Ανατολική Εταιρική Σχέση, που αφορά τον τρόπο ανάπτυξης της εταιρικής σχέσης ενόψει μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 18 Ιουνίου.

Τον Μάιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για να συμβάλει στον προσδιορισμό νέων στόχων πολιτικής. Ακολούθησε ανακοίνωση σχετικά με την πολιτική της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης μετά το 2020, η οποία εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Μάιο του 2020. Το επόμενο βήμα είναι η σύνοδος κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 18 Ιουνίου 2020.

Πηγή : Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.