Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2012

Πέμπτη, 9 Φεβρουάριος, 2012 | NEA

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2012, πάνω από 100 εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε 30 Ευρωπαϊκές Χώρες στα πλαίσια της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Βασικό στόχο αποτέλεσε η ενθάρρυνση των παιδιών, των οικογενειών τους, αλλά και των δασκάλων τους, να  ανακαλύψουν μαζί τον ψηφιακό κόσμο. Η Εκστρατεία αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο. Συμμετέχουν πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο με στόχο την προώθηση ασφαλών τρόπων χρήσης διαδικτύου από παιδιά αλλά και νέους πολίτες.

Στην Ευρώπη, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου συντονίζεται από το INSAFE το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικά, οι φετινές εκδηλώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, ένα διαδικτυακό τεστ για γονείς στην Αυστρία (που αξιολόγησε τις αντιδράσεις τους σε διαφορετικές περιπτώσεις αναφορικά με την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους), ένα νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι για παιδιά 7-12 στην Γαλλία, και ένα σχολικό  διαγωνισμό μαθητών στη Σλοβακία. Στην Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου τιμήθηκε με περισσότερους από 160 πρεσβευτές – σχολεία, βιβλιοθήκες, συλλόγους γονέων, οργανισμούς, εταιρίες και ιδιώτες. Εκδηλώσεις, workshops  και άλλα δρώμενα έδωσαν το στίγμα τους σε όλη τη χώρα.

Η προστασία των παιδιών από πιθανούς κινδύνους του διαδικτύου αποτελεί σημαντικό κομμάτι της «Ψηφιακής ατζέντας για την Ευρώπη». Τον Δεκέμβριο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε μια συμμαχία από 28 εταιρίες , οι οποίες έχουν δεσμευτεί στο να συνεισφέρουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει πιο ασφαλές για τα παιδιά. Άλλες τρεις εταιρίες (η Stardoll, η Skyrock και η Τelecom Italia) εισήλθαν στη «Συμμαχία» τον Ιανουάριο του 2012. Οι εταιρίες έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση ενός πακέτου πέντε δράσεων προτεραιότητας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διευκόλυνση  στον τρόπο καταγγελιών σε περίπτωση επικίνδυνου περιεχομένου και τη διασφάλιση ότι ρυθμίσεις που αφορούν στην ασφάλεια θα είναι κατάλληλες για μικρές ηλικίες, προσφέροντας έτσι ευρύτερες επιλογές γονικής προστασίας και αποκλεισμού περιεχομένου. Επιπρόσθετα με τον συντονισμό των προσπαθειών στον τομέα της βιομηχανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική δράσεων σχετικά με την ασφαλή χρήση διαδικτύου, την άνοιξη του 2012.

Η φετινή εκστρατεία για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εστίασε στο θέμα της σύνδεσης μεταξύ των γενεών. Το Σύνθημα ήταν: « Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί…με ασφάλεια» !

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της EU kids online, το 77% των νέων 13-16 και το 38% των νέων 9-12 , που χρησιμοποιούν το Internet και ζουν στη Ευρώπη, λένε ότι έχουν τουλάχιστον ένα λογαριασμό σε μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, αυτό το εμφανές επίπεδο εμπειρίας στο διαδίκτυο από τα παιδιά, δεν συνοδεύεται πάντα από αυτοπεποίθηση ή και ικανότητες. Χαρακτηριστικά,

– 12% των νέων της Ευρώπης, ηλικίας 9-16, που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, λένε ότι έχουν ενοχληθεί ή αναστατωθεί από κάτι, σε αυτό.

Αλλά,
– 56% των γονέων τον όποιων το παιδί έχει λάβει προκλητικά ή επικίνδυνα μηνύματα στο διαδίκτυο, δεν το γνωρίζουν.

Για περισσότερες πληροφορίες:

– δείτε το σποτάκι με τίτλο «Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί…με ασφάλεια» που φτιάχτηκε ειδικά για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2012 ή το γενικό σποτάκι που εξηγεί τι είναι η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

– δείτε το ειδικό πακέτο για σχολεία

– επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της «Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη»

Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.