Οι φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας του 2013

Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος, 2013 | ΔιαγωνισμοίΕκδηλώσεις

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε τον πέμπτο διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας σε Θέματα Υγείας. Το βραβείο αυτό απονέμεται ετησίως για να ενθαρρύνει τη δημοσιογραφία υψηλού επιπέδου που ευαισθητοποιεί το κοινό σε θέματα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τα δικαιώματα των ασθενών, και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την υγεία.

Οι δημοσιογράφοι καλούνται να υποβάλουν άρθρα τους που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα ή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης στα κράτη μέλη κατά το διάστημα από 1 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Τα άρθρα πρέπει να αφορούν ένα από τα θέματα υγείας που απαριθμούνται στους κανόνες του διαγωνισμού κάθε φορά. Από κάθε κράτος μέλος επιλέγεται ένας φιναλίστ. Όλοι οι εθνικοί φιναλίστ προσκαλούνται στις Βρυξέλλες για την τελετή απονομής των βραβείων, κατά την οποία ο τελικός νικητής και οι δύο επιλαχόντες λαμβάνουν τα βραβεία τους.

Για το 2013 το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας σε Θέματα Υγείας έχει πλέον τους 28 φιναλίστ του. Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μια εθνική κριτική επιτροπή συνεδρίασε σε κάθε κράτος μέλος, όπου αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας και δημοσιογράφοι για θέματα υγείας αξιολόγησαν όλες τις υποβολές και αποφάσισαν ποιο άρθρο πρέπει να προταθεί για να αντιπροσωπεύσει τη χώρα τους.

Στο διαγωνισμό την Ελλάδα επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει η δημοσιογράφος Μαρία Λίτου με το άρθρο της με τίτλο «Τρισδιάστατοι… φροντιστές για ασθενείς με Αλτσχάιμερ», το οποίο δημοσιεύθηκε στον «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»  της Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Λίτου, με σπουδές και εικοσάχρονη εμπειρία στη δημοσιογραφία, γράφει τα τελευταία 14 χρόνια για τον «ΑτΚ» καλύπτοντας τον τομέα υγείας με έμφαση σε επιστημονικά θέματα αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα.

Η συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη του νικητή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2014 ενώ η τελετή απονομής προγραμματίζεται για τις 8 Απριλίου

Περισσότερες πληροφορίες για του φιναλίστ αλλά και πλήρη κατάλογο των άρθρων μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2013/winners/index_en.htm

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.