Η Επιτροπή καλεί θρησκευτικούς ηγέτες σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσω συγκεκριμένων δράσεων»

Τετάρτη, 10 Οκτώβριος, 2018 | NEA

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς διοργάνωσε σήμερα συνάντηση υψηλού επιπέδου με οκτώ εκπροσώπους θρησκευτικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Θέμα της συζήτησης ήταν «Το μέλλον της Ευρώπης: αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσω συγκεκριμένων δράσεων».

 

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Στην Ευρώπη ζουν άτομα διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθένα από τα οποία έχει δικαίωμα να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους, διαβεβαίωσα τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να καταγγέλλει σθεναρά οποιασδήποτε διακριτική μεταχείριση ή επίθεση σε βάρος των κοινοτήτων τους. Στις εκλογές του επόμενου έτους, κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει το κοινό μας μέλλον. Για τον λόγο αυτό κάλεσα τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην εκλογική διαδικασία και να ενθαρρύνουν τις κοινότητές τους να πράξουν το ίδιο. Παρόλο που μπορεί να ασκούμε τα λατρευτικά μας καθήκοντα με διαφορετικούς τρόπους, οι αξίες μας είναι οικουμενικές, όπως και η προσήλωσή μας στη δημοκρατία και την ισότητα.»

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της υψηλού επιπέδου συνάντησης των θρησκευτικών ηγετών που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2017 με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης και το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική Ένωση βασιζόμενη σε αξίες. Η σημερινή συνάντηση επικεντρώθηκε στις κύριες πολιτικές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη το επόμενο έτος, καθώς και στις προοπτικές για το μέλλον, την επαύριο των ευρωεκλογών. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μετανάστευση, την κοινωνική ένταξη και τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας.

 

Ιστορικό

Η σημερινή συνάντηση είναι η14η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες που διοργανώνει η Επιτροπή. Από το 2009, ο διάλογος με εκκλησίες, θρησκευτικές, φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο 17 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει αναθέσει αυτόν τον διάλογο στον πρώτο αντιπρόεδρο Τίμερμανς.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, οι συμμετέχοντες εξέτασαν το μέλλον της Ευρώπης υπό το πρίσμα μιας σειράς προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως τη μετανάστευση, την τρομοκρατία και την ένταξη. Στις συνεδριάσεις αυτές τόνισαν επίσης την ανάγκη να καθοριστούν κοινές αξίες για τη στήριξη των θεμελίων της Ένωσής μας και για την εξεύρεση συγκεκριμένων τρόπων αξιοποίησης αυτών των αξιών.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον ιστότοπο Europa θα βρείτε εδώ:

Περισσότερες πληροφορίες για τον διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκκλησίες, θρησκευτικές κοινότητες και φιλοσοφικές και μη ομολογιακές ενώσεις περιέχονται στην στην ενότητα για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της ΓΔ Δικαιοσύνης πατώντας εδώ:

 

Κατάλογος των συμμετεχόντων στη συνάντηση

-Μητροπολίτης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Αχαΐας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

-Ιμάμης Khalid BENHADDOU, τζαμ El Fath, Γάνδη, Βέλγιο

-Mariano CROCIATA, Επίσκοπος της Λατίνα, Πρώτος Αντιπρόεδρος των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE)

-Ραβίνος Albert GUIGUI, Αρχιραβίνος Βρυξελλών και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Διάσκεψη των Ευρωπαίων Ραβίνων

-Επίσκοπος Antoine HEROUARD, Βοηθός Επίσκοπος της Λίλ, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE)

-Επίσκοπος Robert, Επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Ευρώπη

-Δρ. Frank JULY, Πρόεδρος Επίσκοπος Βυρτεμβέργης, Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), Πρόεδρος της Επιτροπής EKD για την Ευρώπη

-Αιδεσιμότατος Christian KRIEGER, Πρόεδρος της Μεταρρυθμισμένης Ευαγγελικής Εκκλησίας της Αλσατίας και της Λορένης, Πρόεδρος της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC)

 

Πηγή: europa.eu

Τελευταία Νέα από europa.eu
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.