Η ΕΕ στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (EU@UNGA 74): για έναν κόσμο με περισσότερη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία

Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος, 2019 | NEA

Αυτήν την εβδομάδα, μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα φιλοξενήσουν και θα συμμετάσχουν σε πολλές εκδηλώσεις και συναντήσεις με ηγέτες από όλο τον κόσμο. Η ΕΕ εξακολουθεί να πρωτοστατεί στην παγκόσμια συνεργασία: ενώνει τις δυνάμεις της με εταίρους που στηρίζουν την πολυμέρεια, με σκοπό την προάσπιση και την προώθηση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υποστήριξη της ειρήνης και της δημοκρατίας, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη συμπαράσταση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με διμερή συνάντηση του πρώτου αντιπροέδρου κ. Φρανς Τίμερμανς και της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα, ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς και ο επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε θα συμμετάσχουν, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ, στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, με σκοπό την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030 στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και για την πρόοδο της ΕΕ όσον αφορά την κατάρτιση μιας στρατηγικής για κλιματική ουδετερότητα. Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη συμβολή της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής.

Την Τρίτη, ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς και ο επίτροπος κ. Νέβεν Μίμιτσα θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ στην πρώτη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μετά την έγκριση της Ατζέντας 2030 το 2015, προκειμένου να απευθύνουν έκκληση για πιο φιλόδοξη και ταχεία δράση στο πλαίσιο της υλοποίησης της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Την Τρίτη, ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μογκερίνι θα συμμετάσχουν, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, στην έναρξη της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εμβληματικές εκδηλώσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Η ΕΕ θα διοργανώσει ή θα συνδιοργανώσει σειρά εμβληματικών εκδηλώσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης:

-Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος κ. Αρίας Κανιέτε θα φιλοξενήσει την υπουργική σύνοδο του Συνασπισμού Υψηλών Φιλοδοξιών.

-Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μογκερίνι και η UNICEF θα εγκαινιάσουν την παγκόσμια εκστρατεία για την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, με την ονομασία #TheRealChallenge.Το απόγευμα, ο επίτροπος κ. Στυλιανίδης θα είναι συνδιοργανωτής, μαζί με το Βέλγιο και την UNICEF, της εκδήλωσης «Σταματήστε τον πόλεμο κατά των παιδιών».

-Την ίδια ημέρα, ο επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εκφωνήσει ομιλία στη δέκατη ολομέλεια της υπουργικής συνόδου του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας.Η σύνοδος θα αποτελέσει ευκαιρία για να γίνει απολογισμός των προσπαθειών και των επιτευγμάτων του Φόρουμ σε διεθνές, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά την πρόληψη, την καταπολέμηση και τη δίωξη τρομοκρατικών πράξεων.

-Από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος κ. Καρμένου Βέλα θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Φύση, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, στις οποίες θα παρουσιάσει τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την εξεύρεση λύσεων που βασίζονται στη φύση ενόψει της κλιματικής αλλαγής, καθώς και δράσεις για την ανάσχεση και αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας και για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ωκεανών και της κλιματικής αλλαγής.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ θα φιλοξενήσει την έκτη εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την κρίση στη Συρία, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Μογκερίνι και του επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα στηρίζουν μια πολιτική λύση για τη σύγκρουση στη Συρία και επιδιώκουν την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και των αναγκών ανθεκτικότητας των ατόμων που πλήττονται από την κρίση, τόσο εντός της Συρίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος κ. Στυλιανίδης θα διοργανώσει, από κοινού με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών κ. Ντιντιέ Ρέιντερς, εκδήλωση με θέμα την υπεράσπιση του ανθρωπιστικού χώρου στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της επιβολής κυρώσεων.

-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μογκερίνι θα φιλοξενήσει, από κοινού με την Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ και τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ίμον Γκίλμορ, τη νέα εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Good Human Rights Stories» (Θετικές Ιστορίες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα). Φέτος θα δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής με βάση τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα στον κόσμο. Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μογκερίνι και ο επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα θα συνδιοργανώσουν εκδήλωση σχετικά με την πρωτοβουλία «Spotlight» ΕΕ-ΟΗΕ, η οποία αποβλέπει στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Άλλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου της εβδομάδας

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα έχουν πλήρες πρόγραμμα συζητήσεων υψηλού επιπέδου και παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και πολυάριθμων διμερών συναντήσεων:

-Στις 22 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο επίτροπος κ. Βιτένις Αντριουκάιτις θα συναντηθεί με άλλους ηγέτες στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα Walk the Walk: The Health for All (Από τα Λόγια στην Πράξη: Η Υγεία για Όλους) που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στο Central Park. Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μογκερίνι θα έχει δείπνο εργασίας με ηγέτες από τα Δυτικά Βαλκάνια.

-Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος κ. Αντριουκάιτις θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου για την καθολική υγειονομική κάλυψη. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει η Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα, με σκοπό την αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων και της κατάστασης στη χώρα. Μετά τη συνεδρίαση αυτή, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μογκερίνι θα προεδρεύσει της παραδοσιακής άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

-Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος κ. Αντριουκάιτις θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας κατά το οποίο θα συζητηθεί η στρατηγική του 2019 για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μογκερίνι θα κηρύξουν την έναρξη της ετήσιας δεξίωσης της ΕΕ.

-Στις 25 Σεπτεμβρίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Μογκερίνι, η επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλμστρομ και ο επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί θα παραστούν στο Bloomberg Global Business Forum.

-Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος κ. Μίμιτσα θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, καθώς και σε υπουργική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τα Ηνωμένα Έθνη και τις πρωτοπόρες χώρες σχετικά με τα ολοκληρωμένα εθνικά πλαίσια χρηματοδότησης για τη στήριξη της υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Την ίδια ημέρα, ο επίτροπος κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει σε παράλληλη εκδήλωση υπουργών που θα επικεντρωθεί στην απόδοση ευθυνών για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το DAESH.

-Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος Μίμιτσα θα συμμετάσχει στη συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών για τη νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης, μετά τη συμφωνία του Κοτονού, με 79 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Η μελλοντική συμφωνία θα διαδεχθεί τη συμφωνία του Κοτονού.

Η ημερήσια διάταξη κάθε εκπροσώπου της ΕΕ διατίθεται στον ιστότοπό του/της.

Περισσότερες πληροφορίες

Στην 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ θα εστιάσει στην πρόληψη των συγκρούσεων, την ειρήνη και την ασφάλεια· σε ένα κοινό θετικό θεματολόγιο που θα θέτει την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της πολυμέρειας· καθώς και στην επέκταση της παγκόσμιας δράσης για ζητήματα όπως το κλίμα, το περιβάλλον, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτεραιότητες της ΕΕ θα βρείτε εδώ.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συλλογικά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του συστήματος του ΟΗΕ.

Υλικό για τον Τύπο και οπτικοακουστικό υλικό θα είναι διαθέσιμα στους ιστοτόπους ΕΥΕΔEuropa και Consilium.

Λάβετε μέρος στη διαδικτυακή συζήτηση στο Twitter, το Instagram και το Facebook χρησιμοποιώντας τα χάσταγκ #UNGA, #EU και ακολουθήστε το @EUatUN και τους λογαριασμούς των επιτρόπων για ζωντανή ενημέρωση όλη την εβδομάδα.

 

Πηγή: europa.eu

Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.