Η ΕΕ πρωτοστατεί στο παγκόσμιο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

Δευτέρα, 9 Σεπτέμβριος, 2019 | NEA

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε , η ΕΕ διατηρεί για ένα ακόμη έτος τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο, με εξαγωγές που ανήλθαν σε 138 δισ.ευρώ το 2018.

Τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσώπευαν σημαντικό ποσοστό της τάξης του 7 % της αξίας του συνόλου των εξαχθέντων προϊόντων της ΕΕ το 2018, και κατατάσσονταν τέταρτα μετά τα μηχανήματα, τα άλλα μεταποιημένα προϊόντα και τα χημικά προϊόντα. Η γεωργία και οι κλάδοι και υπηρεσίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα από κοινού εξασφαλίζουν σχεδόν 44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Η αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων αντιπροσωπεύει το 7,5 % της απασχόλησης και το 3,7 % της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά: «Η ολοένα και περισσότερο προσανατολισμένη στην αγορά Κοινή Γεωργική Πολιτική έχει συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία της ΕΕ στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Η φήμη της ΕΕ ως παραγωγού ασφαλών, βιώσιμων και ποιοτικών προϊόντων αποτελεί συνταγή επιτυχίας για την παγκόσμια αγορά. Η Επιτροπή είναι παρούσα για να βοηθήσει τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν πλήρως ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκείς εγγυήσεις για τους πλέον ευαίσθητους κλάδους μας.»

Οι πέντε σημαντικότερες αγορές για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Ρωσία, οι οποίες απορροφούν το 40 % των εξαγωγών της ΕΕ. Πέραν της διαπραγμάτευσης εμπορικών συμφωνιών που παρέχουν περαιτέρω ευκαιρίες στους γεωργούς της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τους εξαγωγείς της ΕΕ να εισέλθουν σε νέες αγορές και να αξιοποιήσουν επιχειρηματικές δυνατότητες μέσω ενεργειών προώθησης, όπως οι αποστολές υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον Επίτροπο Χόγκαν. Το 2018 και το 2019, ο Επίτροπος Χόγκαν, συνοδευόμενος από παραγωγούς της ΕΕ, μετέβη στην Κίνα, την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι οίνοι και το βερμούτ εξακολουθούν να κυριαρχούν στο καλάθι των εξαγόμενων προϊόντων, ενώ δεύτερα έρχονται τα οινοπνευματώδη ποτά και τα ηδύποτα. Ακολουθούν οι παιδικές τροφές και τα διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, οι σοκολάτες, τα ζυμαρικά και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ έχει καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων, με εισαγωγές αξίας 116 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, στον αγροδιατροφικό τομέα η ΕΕ παρουσιάζει θετικό καθαρό εμπορικό ισοζύγιο ύψους 22 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ προμηθεύεται κυρίως τρία είδη προϊόντων: προϊόντα που δεν παράγονται στην ΕΕ ή που παράγονται σε μικρές ποσότητες, όπως τροπικά φρούτα, καφές και νωπά ή αποξηραμένα φρούτα (αντιπροσώπευαν το 23,4 % των εισαγωγών το 2018)· προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές (συμπεριλαμβανομένων των ελαιοπιτών και των σπόρων σόγιας, που από κοινού αντιπροσωπεύουν το 10,8 % των εισαγωγών)· και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε περαιτέρω επεξεργασία (όπως το φοινικέλαιο).

Το 2018, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο αυξανόμενες κατά 10 %, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη χώρα τον κορυφαίο προμηθευτή της ΕΕ σε αγροδιατροφικά προϊόντα.

Η πλήρης έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, επισκόπηση των εμπορικών επιδόσεων των βασικών εταίρων της ΕΕ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κίνα, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ρωσία) και των ροών των εμπορικών συναλλαγών τους με την ΕΕ, καθώς και ένα κεφάλαιο σχετικά με το εμπόριο και τη συνεργασία με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: europa.eu

     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.