#Foititips: Ο οικολογικός τρόπος ζωής σε περιμένει

Δευτέρα, 12 Απρίλιος, 2021 | NEA

https://unsplash.com/photos/7KkDiSs5UdQ#Foititips: Ο οικολογικός τρόπος ζωής σε περιμένει

της Μυρτώς Ζάρα

Μια μικρή αλλαγή φέρνει μια μεγάλη

Ο οικολογικός τρόπος ζωής και το λεγόμενο sustainability” γίνονται έννοιες ολοένα και πιο δημοφιλείς και διαδεδομένες στον καθημερινό λόγο. Ο συναγερμός για την ανάγκη να ζήσουμε μια ζωή πιο φιλική για το περιβάλλον άρχισε. Πρέπει να δράσουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη και να αποτρέψουμε την οικολογική καταστροφή που έχει σημάνει από δεκαετίες. Ωστόσο, οι φοιτητές  δυσκολεύονται λόγω χρονικών απαιτήσεων, υψηλού κόστους και άλλων παραμέτρων. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικές μικρές αλλαγές και δράσεις που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας προκειμένου να ζήσουμε πιο ευνοϊκά για το περιβάλλον αλλά και τους συνανθρώπους μας.

Οικολογικός τρόπος ζωής: Ψωνίζουμε ηθικά

Ηθική Μόδα

Το λεγόμενο “fast fashion”, δηλαδή οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με ήδη ρουχισμού σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, έχει την τιμητική του στην Ελλάδα του σήμερα. Η υπέρογκη κατανάλωση ειδών ένδυσης αφήνει ένα τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα. Τόσο εξαιτίας της απόρριψης των ρούχων και των υπόλοιπων λυμάτων σε σκουπιδότοπους, όσο και της ανεξέλεγκτης παραγωγής πρώτων υλών και της μεταφοράς τους. Συγχρόνως, οι -συχνά ανήλικοι- εργαζόμενοι δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι κάνουμε οικονομία. Ενώ στην πραγματικότητα θα ήταν προτιμότερο να επενδύαμε σε διαχρονικά κομμάτια καλής ποιότητας που δεν θα χαλάσουν μετά από λίγους μήνες χρήσης.

Για να βάλει κανείς το λιθαράκι του στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, μπορεί να υποστηρίξει μικρότερες ή/και ελληνικές βιομηχανίες, με πιστοποίηση για την οικολογική παρασκευή των προϊόντων τους. Ταυτόχρονα, η νέα τάση του thrifting, δηλαδή της αγοραπωλησίας μεταχειρισμένων ρούχων και άλλων αγαθών, είναι σωτήρια. Καλλιεργεί τη συνειδητοποίηση του καταναλωτισμού μας και των επιπτώσεών του. Έτσι, μπορούμε να ψωνίσουμε επώνυμα κομμάτια σε πιο χαμηλές τιμές.

Το “περιτύλιγμα” μετράει

Τα ηθικά ψώνια δεν περιορίζονται μόνο στα ρούχα. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε για οικολογικές συσκευασίες όπως χάρτινες αντί για πλαστικές ή βιοδιασπώμενες σακούλες. Οφείλουμε να προτιμάμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια μας και δοχεία για τα φαγητά ή τα ροφήματα που αγοράζουμε από τα καταστήματα. Έλεγχος για το αν τα καλλυντικά και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι cruelty free είναι απαραίτητος.  Τέλος, εξαιρετική σημασία έχει να προτιμάμε τη ντόπια αγορά, ώστε να μειώνονται οι ρύποι εξαιτίας της μεταφοράς των προϊόντων και να ενισχύονται οι μικρότερες βιομηχανίες. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε προϊόντα από τη λαϊκή ή το συνοικιακό οπωροπωλείο παρά εισαγόμενα από το σούπερ μάρκετ.

Η αξία της ανακύκλωσης

Μια ακόμη μικρή αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας. Μαθαίνοντας να κάνουμε σωστή ανακύκλωση, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα:

-υφασμάτινες πετσέτες αντί για χάρτινες

-πανάκια που πλένονται για το καθάρισμα

-γυάλινα ή πορσελάνινα πιάτα και ποτήρια και όχι πλαστικά κ.ο.κ

και στηρίζοντας εταιρίες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες συσκευασίες μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε κυρίως τις οικιακές συσκευές, τις μπαταρίες, τα φάρμακα και άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τοξικούς ρύπους. Ακόμα, μπορούμε να βρούμε διάφορες “zero waste” ιδέες και συμβουλές στο διαδίκτυο για να κάνουμε ακόμη πιο οικολογική την καθημερινότητά μας!

Ανάλαβε δράση ατομικά και συλλογικά

Τέλος, μιας και ως φοιτητές συχνά έχουμε άφθονο χρόνο, μπορούμε να λάβουμε μέρος σε μια πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετέχοντας σε κάποια δενδροφύτευση, στον καθαρισμό μιας ακτής ή ενός δάσους από σκουπίδια. Ακόμη και σε μια δική μας εξόρμηση για να μαζέψουμε τα απορρίμματα, μπορούμε να συμβάλλουμε στο κίνημα για την καταπολέμηση της οικολογικής καταστροφής. Με μικρές αλλαγές στον ατομικό μας τρόπο ζωής, όπως είναι η αποφυγή της κατανάλωσης κρέατος, η συλλογή ενός σκουπιδιού που βρήκαμε στη βόλτα ή στην παραλία, ο έλεγχος των καταναλωτικών μας τάσεων, η δέσμευση να μην αφήνουμε ανοιχτό το θερμοσίφωνα, τη βρύση ή τα φώτα του σπιτιού μας άσκοπα, σύντομα θα ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ πιο καθαρό και όμορφο. Ο οικολογικός τρόπος ζωής είναι πια μονόδρομος.

πηγή:citycampus.gr

Photo by S O C I A L . C U T

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.