Φοιτητική ζωή στη Φινλανδία

του Σπύρου Κατρανίδη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη

Η Φινλανδία (Suomen tasavalta στη φιννική) είναι χώρα της Βόρεια Ευρώπης οριζόμενη από τη Σουηδία και τη Νορβηγία από τα βόρεια, τη Ρωσία ανατολικά, τον κόλπο της Φινλανδίας νότια και τον Βοθνικό κόλπο δυτικά. Είναι γνωστή ως η χώρα των χιλίων λιμνών που δημιουργήθηκαν από το λιώσιμο των πάγων στο τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου. Στην πραγματικότητα διαθέτει πάνω από 168.000 με τη Saimaa να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Παρομοίως έχει 179.000 νησιά. Ιδρύθηκε αρχικά ως μεγάλο δουκάτο το 1809 από στη Ρωσία και ανεξάρτητο από το 1917, μέλος της ΕΕ από το 1995 και της ευρωζώνης από το 2001. Ο πληθυσμός της είναι γύρω στα 5,5 εκατομμύρια συγκεντρωμένος κυρίως στο Νότο. Είναι μια χώρα με πλούσιες φυσικές ομορφιές και έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον πλανήτη. Η βόρεια περιοχή αποτελεί τμήμα της Λαπωνίας όπου κατοικούνται κυρίως από Λάπωνες (Saami) είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες νομάδες στην Ευρώπη.

Φινλανδία: Γλώσσα

Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Φιννική, ανήκει στον Φιννικό κλάδο των Ουραλικών γλωσσών και είναι συγγενείς με γλώσσες όπως η Καρέλια, η Λουδική και η Εσθονική. Είναι γλώσσα που θα δυσκολέψει αρκετά κάποιον Έλληνα να την κατανοήσει, κυρίως τη γραμματική καθώς διαφέρει αρκετά από αυτή των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη 14 πτώσεων στα ουσιαστικά. Επίσης, η Σουηδική και Λαπωνικές γλώσσες είναι αναγνωρισμένες ως κύριες γλώσσες (η Σουηδική είναι επίσημη γλώσσα στην αυτόνομη περιοχή των Νήσων Åland)

Φινλανδία: Κόστος διαβίωσης

Η διαμονή στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα ακριβή και το ενοίκιο αποτελεί 1/5 του καθαρού εισοδήματος. Στην πρωτεύουσα είναι αρκετά ακριβότερα. Χαρακτηριστικά στο Turku, Jyväskylä, Lappeenranta είναι μειωμένα από 30-45% ενώ στο Oulu μέχρι και 55%. Τα περισσότερα πανεπιστήμια στη Φινλανδία συνεργάζονται με οργανισμούς που παρέχουν σπίτια, διαμερίσματα, με ή χωρίς συγκατοίκηση σε σχετικά χαμηλότερες τιμές. Η SOA είναι ένωση αυτών των οργανισμών στη Φινλανδία. Στον ιστότοπο: https://www.soa.fi/en/soa-ry.html υπάρχουν οι κατά τόπους οργανισμοί καθώς και πληροφορίες για κατοικίες και αναζήτηση.

Το Ελσίνκι σε σχέση με την Αθήνα έχει υψηλότερες τιμές όσον αφορά τα εστιατόρια, τα τρόφιμα, τις συγκοινωνίες, την ψυχαγωγία, την ένδυση και χαμηλότερες στις τηλεπικοινωνίες και το ρεύμα και τη θέρμανση. Με εξαίρεση το Turku oι τιμές αυτές συνήθως είναι αρκετά μειωμένες στις μικρότερες πόλεις.

Φινλανδία: Μετακινήσεις

Το κυριότερο αεροδρόμιο και σημαντική πύλη εισόδου στην χώρα είναι αυτό του Ελσίνκι (HEL). Εθνικός αερομεταφορέας είναι η Finnair ενώ τοπικές διαδρομές εκτελεί και η Nordic Regional Airlines. Η VR, βασική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών διαθέτει υψηλές σιδηροδρομικές υπηρεσίες με πλήθος τοπικών, υπεραστικών και διεθνών δρομολογίων. Επίσης υπάρχει απευθείας σύνδεση με την Αγία Πετρούπολη μέχρι και τη Μόσχα. Ενδεικτικά η διαδρομή Ελσίνκι-Lahti ξεκινά από 11.70 €, Ελσίνκι-Turku από 17 € και Ελσίνκι-Rovaniemi από 80 €. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στη Φινλανδία δικαιούνται μειωμένη τιμή. Υπεραστικές διαδρομές προσφέρουν και υπεραστικά λεωφορεία όπως η Onnibus, η Matkahuolto και η ExpressBus (οι τελευταίες παρέχουν έκπτωση σε φοιτητές). Επίσης υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις με κοντινά νησιά, την Εσθονία και τη Σουηδία όπου θα ήταν μια καλή ευκαιρία να τις επισκεφτείς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.

Όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, το Ελσίνκι διαθέτει δίκτυο προαστιακών τραίνων, μετρό, τραμ και λεωφορείων. Οι υπόλοιπες πόλεις διαθέτουν λεωφορεία. Στο Ελσίνκι και στο Turku μειωμένη τιμή δικαιούνται μόνο οι προπτυχιακοί φοιτητές, ειδικευόμενοι ιατρικής και φοιτητές μέσω ανταλλαγών που κατοικούν στις πόλεις. Έτσι στο Ελσίνκι το απλό εισιτήριο για δυο ζώνες (80min) είναι 2.80€ και το μειωμένο 1,40€. Οι μηνιαίες διαδρομές αντίστοιχα είναι 59.70€ και 29.90€. Στο Turku το απλό εισιτήριο (2 ωρών) κοστίζει 3€ και μηναίο online 52€. Στις υπόλοιπες πόλεις ενδέχεται να υπάρχει περιορισμός για φοιτητές-κατοίκους.

Φινλανδία: Πολιτισμός & Αθλητισμός

Η χώρα είναι γνωστή για τη θερμοθεραπεία (sauna, φιννική λέξη) στην οποία το άτομο εκτίθεται σε θερμοκρασία που φτάνει σταδιακά τους 80-100°C και στη συνέχεια σε παγωμένο νερό. Επίσης έχει παράδοση στον σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική με πολλούς διάσημους αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Ο Eero Saarinen είναι γνωστός στην Ελλάδα για το σχεδιασμό του πρώην Ανατολικού αεροδρομίου. Επιπλέον κάθε χρόνο διεξάγονται σημαντικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Σίγουρα θα έχεις την ευκαιρία να πας σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο και να δοκιμάσεις κάποιο χειμερινό άθλημα ή να παρακολουθήσεις αγώνα χόκευ επί πάγου. Η Φινλανδία φιλοξενεί αρκετές διοργανώσεις και είναι μεγάλη δύναμη σε αρκετά αθλήματα ιδίως χειμερινά. Έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο σκι ανώμαλου δρόμου, στο άλμα, στο βορεινό σύνθετο, στην παγοδρομία ταχύτητας και στο χόκευ επί πάγου και βρίσκεται στην 11η θέση στον πίνακα των μεταλλίων στις χειμερινές ολυμπιάδες. Επίσης έχει μεγάλη παράδοση στο στίβο σε αγωνίσματα ρίψεως ιδίως στον ακοντισμό και στην πάλη, όπως και στο pesäpallo, γνωστό και ως φιννικό baseball.

Κυριότερες πόλεις

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι το Ελσίνκι (643.272 κάτοικοι, 1.172.739 με τα προάστιά της), Espoo (279.044 κάτοικοι), Vantaa (223.027 κάτοικοι) και Kauniainen. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Tampere (231.853 κάτοικοι), Oulu (201.801 κατ.) Turku (189.669 κάτοικοι).

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ελσίνκι

-Η ζωή στο Ελσίνκι

-Σπουδές στο Ελσίνκι: Φοιτητικές εμπειρίες

Χρήσιμος σύνδεσμος: Official Travel Guide Of Finland

Πηγή: citycampus.gr

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.