Φανταστείτε το! Διαγωνισμός comic για την ισότητα των φύλων

Δευτέρα, 30 Μάρτιος, 2015 | ΔιαγωνισμοίΕκδηλώσεις

Το τμήμα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύμπραξη με την Βελγική Αναπτυξιακή Συνεργασία (Belgian Development Cooperation) και το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), προκηρύσσουν Διαγωνισμό Σχεδίου (comic) και Γελοιογραφίας για την Ισότητα των Φύλων.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Μονάδας των ΗΕ για τις γυναίκες με τίτλο «Χειραφέτηση των γυναικών – Χειραφέτηση της ανθρωπότητας: Φανταστείτε την!» επ’ ευκαιρία της 20ής επετείου της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις γυναίκες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο το 1995. Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου -επικυρωμένη ήδη από 189 χώρες- θεωρούμενο ως το πιο ολοκληρωμένο προσχέδιο για τα δικαιώματα των γυναικών καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την ισότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρακτικών.

Οραματίζεται έναν κόσμο, όπου κάθε γυναίκα και κορίτσι θα απολαμβάνουν του δικαιώματος άσκησης των ελευθεριών και επιλογών τους, και θα αντιλαμβάνονται το συνολικό εύρος των δικαιωμάτων τους, όπως μια ζωή χωρίς βία, το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και το δικαίωμα ίσης αμοιβής για την ίδια εργασία. Είκοσι χρόνια μετά, η δέσμευση του Πεκίνου πραγματοποιήθηκε μόνο εν μέρει, και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχει καταστεί προσβάσιμη για πάρα πολλές γυναίκες.

Η 20η επέτειος του Πεκίνου εξασφαλίζει νέες ευκαιρίες ενίσχυσης της πολιτικής βούλησης, επανασύνδεσης, αναγέννησης, και κινητοποίησης της κοινωνίας. Ο διαγωνισμός καλεί τους νέους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεικονίσουν τα μηνύματα των 12 Κρίσιμων Τομέων της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, και τους καλεί να προβληματιστούν σχετικά με τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών και με τη σχέση μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Καλλιτέχνες σχεδίου και φοιτητές Καλών Τεχνών μεταξύ 18 και 28 ετών, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι ενός κράτους μέλους της ΕΕ, καλούνται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με σχέδια τους. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα αναδειχθούν πέντε νικητές. Οι επιτυχόντες θα προσκληθούν για την Τελετή Απονομής των Βραβείων του Διαγωνισμού στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι του 2015.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων για το διαγωνισμό είναι η 20η Απριλίου 2015.

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διαγωνισμό εδώ και να ενταχθείτε στο παγκόσμιο κίνημα για την ισότητα των φύλων. Φανταστείτε το!

Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.