Βίντεο: Οι ευρωβουλευτές αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για τις εξαγωγές όπλων της ΕΕ

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος, 2017 | Πολυμέσα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για καλύτερο έλεγχο των εξαγωγών όπλων της ΕΕ. Η ευρωβουλευτής Μπόντιλ Βαλέρο εξηγεί το λόγο.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Απομαγνητοφώνηση:

Ο κύριος στόχος της πρότασής μου είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης ανάμεσα στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όχι όμως μόνο στους βουλευτές, αλλά και στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Πρέπει να γίνει γνωστό στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και το κοινό. Τι συμβαίνει με τα όπλα μας και πού χρησιμοποιούνται.

Τα κριτήρια είναι ήδη αρκετά καλά, αλλά το πρόβλημα είναι πως οι χώρες δεν τα τηρούν. Τελικά, θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για να πραγματοποιήσουμε αλλαγές όσον αφορά τα κριτήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλες οι χώρες πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία. Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.Αλλά σύμφωνα με τα πραγματικά κριτήρια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την πώληση ραδιοσυστημάτων, υποβρυχίων και άλλων παρόμοιων πραγμάτων. Υπάρχει επίσης η απαίτηση της κοινής γνώμης βάσει της οποίας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Προτείνουμε τώρα την εφαρμογή εμπάργκο. Υπενθυμίζουμε το εμπάργκο που ήδη προτείναμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά θα θέλαμε την επέκτασή του και σε άλλα απολυταρχικά καθεστώτα. Και τώρα έχουμε μια μεγάλη βιομηχανία, φυσικά, με ιδιαίτερα υψηλή τεχνολογία που μπορεί να χρειαστούμε για άλλες απειλές που αντιμετωπίζουμε επί του παρόντος. Αντιμετωπίζουμε απειλές του κυβερνοχώρου, αντιμετωπίζουμε κλιματική αλλαγή.Κατανοώ ότι πολλά άτομα εργάζονται εκεί, αλλά πιστεύω επίσης ότι οι άνθρωποι στη βιομηχανία θέλουν να είναι υπερήφανοι για αυτό που κάνουν. Μπορείς να είσαι υπερήφανος όταν ξέρεις πως αυτό που κάνεις σκοτώνει ανθρώπους σε άλλες χώρες; Δεν νομίζω.