Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο δημοσίευσε ετήσια έκθεση για το 2016

Δευτέρα, 31 Ιούλιος, 2017 | NEA

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο του 2016 για την κατάσταση του ασύλου παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του ασύλου στην ΕΕ + (κράτη μέλη της ΕΕ συν Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν). Εξετάζει τα αιτήματα για διεθνή προστασία στην ΕΕ, τα δεδομένα αιτήσεων και αποφάσεων, τις τάσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των βασικών προκλήσεων και απαντήσεων κατά τη διάρκεια του έτους, τις σημαντικές θεσμικές και νομικές εξελίξεις και παρέχει μια επισκόπηση της λειτουργίας του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ). Η έκθεση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, αλλά οι περιλήψεις των κύριων ευρημάτων είναι διαθέσιμες και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα εξής:

-Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο που καταγράφηκαν ήταν πολίτες της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, του Πακιστάν και της Νιγηρίας.

-Οι κύριες χώρες υποδοχής ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Αυστρία. Συγκριτικά με το 2015, καταγράφηκαν 7% περισσότεροι υποψήφιοι που αναμένουν την τελική απόφαση σχετικά με την αίτησή τους, γεγονός που ασκεί συνεχόμενες πιέσεις στα συστήματα ασύλου και υποδοχής των χωρών της ΕΕ +.

Η κρίση στη Συρία συνέχισε να αποτελεί τον βασικό παράγοντα για τον αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας στην ΕΕ +. Η Συρία ήταν η κορυφαία υπηκοότητα των υποψηφίων που καταγράφτηκε. Οι Σύριοι πολίτες αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των αιτήσεων στην ΕΕ+, ενώ περισσότεροι από 65.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι (UAMs) υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας στην ΕΕ +, αριθμός  μειωμένος κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν υπέβαλαν το 37% όλων των αιτήσεων UAM στην ΕΕ +.

 

Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.