Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά: Δεσμοί που ενώνουν

Τετάρτη, 26 Απρίλιος, 2017 | Πολυμέσα

Στην άκρη της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται τα ερείπια του Καζίνο της Κωνστάντζα που απλώς θυμίζουν το παλιό του μεγαλείο. Αυτός ο ευρωβουλευτής ελπίζει πως οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη θα δουν καλύτερες μέρες. Θέλουμε να επαναφέρουμε την πολιτιστική κληρονομιά στη δημόσια συνείδηση. Να της δώσουμε την αξιοπρέπεια που της αξίζει και να ενισχύσουμε την ταυτότητά μας. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ανακαλύψουμε εκ νέου αυτό που μας κάνει Ευρωπαίους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για να θεσπίσει το 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχοντας ειδικό προϋπολογισμό για αυτόν το σκοπό. Θα είναι ένα έτος στο οποίο οι πολιτιστικές ομάδες, οι οργανισμοί πολιτιστικής κληρονομιάς και η νεολαία μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά.

Οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Τα προβλήματα θα επισημανθούν – από την έλλειψη χρηματοδότησης μέχρι την παράνομη διακίνηση έργων τέχνης.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να αναβαθμίσουν το οικονομικό δυναμικό του κλάδου. Περίπου 300.000 άτομα στην ΕΕ απασχολούνται απευθείας στον κλάδο, ενώ 7,8 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας δημιουργούνται έμμεσα.

Μελέτες σχετικά με τον κλάδο υποδεικνύουν ότι η επένδυση ενός ευρώ αποφέρει περισσότερα από 20 ευρώ.

Ο Diaconu ισχυρίζεται ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Ένα έτος αφιερωμένο στους υλικούς και άυλους θησαυρούς της Ευρώπης είναι μια αρχή.

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.