Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ): απαραίτητη προϋπόθεση για τους παραθεριστές

Δευτέρα, 17 Ιούλιος, 2017 | Πολυμέσα


 

Σκοπεύεις να πας διακοπές σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα φέτος; Μην ξεχάσεις να πάρεις την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ),   μια δωρεάν κάρτα που παρέχει στον κάτοχο πρόσβαση σε ιατρική κρατική περίθαλψη κατά τη διάρκεια προσωρινής παραμονής.  Όπως εξηγεί αυτό το βίντεο  η κάρτα ισχύει στις 28 χώρες της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) των ασφαλισμένων σε αυτή τη χώρα. Οι κάρτες εκδίδονται από εθνικούς φορείς ασφάλισης υγείας.

Μια εφαρμογή (iOS, Android, Windows)  είναι επίσης διαθέσιμη στο ΕΚΑΑ, εξηγώντας πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις 32 χώρες που το αποδέχονται. Περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες σχετικά με την κάρτα, τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, τις θεραπείες και τα έξοδα που καλύπτονται, τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων και με ποιον να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που χάσατε την κάρτα σας, καθώς και μια λειτουργία υπενθύμισης λήξης της κάρτας. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες και offline. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 25 γλώσσες και οι χρήστες μπορούν εύκολα να περιηγηθούν στις διαθέσιμες γλώσσες.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ΕΚΑΑ, το οποίο είναι περίπου το 40% του συνολικού ασφαλισμένου πληθυσμού στα κράτη μέλη που καταγράφονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής Αίτησης για την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα «Η Ευρώπη σου – Υγειονομική κάλυψη για σύντομη διαμονή στο εξωτερικό».

Τελευταία Νέα από europa.eu
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.