Η Ευρωπαϊκή Ιστορία – 60 χρόνια κοινής προόδου

Δευτέρα, 3 Απρίλιος, 2017 | ΕκδόσειςΠολιτικές της ΕΕ

Η 60ή επέτειοeuropaiki_istoriaς από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης προσφέρει την κατάλληλη ευκαιρία για να προβληματιστούμε σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ατενίζοντας κατά βάση το μέλλον, αλλά και αξιολογώντας τις περασμένες δεκαετίες. Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία φαίνεται να αμφισβητούνται ορισμένες από τις θεμελιώδεις αρχές που έχουν έως τώρα αποτελέσει τη βάση των δημοκρατικών κρατών και των προηγμένων οικονομιών, έχει ακόμη περισσότερη σημασία να θυμηθούμε τους αρχικούς στόχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ευρωπαϊκή πορεία είναι μια ιστορία ειρήνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, αλλά και ευημερίας, ισότητας, ευζωίας και βιωσιμότητας. Στην κρίσιμη αυτή ιστορική συγκυρία αξίζει να θυμηθούμε τις αρχές που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους, καθώς και τα κοινά επιτεύγματά μας.

Αναμφισβήτητα έχουν υπάρξει δυσκολίες, και οι μελλοντικές προκλήσεις μπορεί συχνά να φαντάζουν ανυπέρβλητες. Για τους λόγους αυτούς, μια περίοδος διαλόγου, προβληματισμού και διαβούλευσης είναι απαραίτητη. Ένας απολογισμός των ευρωπαϊκών επιτευγμάτων αποτελεί ίσως την κατάλληλη αφετηρία.

Περισσότερα

Η παρούσα έκδοση εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Στρατηγικής. Σκοπός της είναι να συμβάλει στις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης και για τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, με σκοπό τον εορτασμό της 60ής επετείου από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.

Οι πληροφορίες και οι απόψεις που παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση εκφράζουν τους συντάκτες της και δεν αντικατοπτρίζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2017

Πηγή: ec.europa.eu

 

Για να παραγγείλετε ένα έντυπο αντίτυπο εντελώς δωρεάν επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.