Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της LIBE στην Κύπρο

Παρασκευή, 6 Απρίλιος, 2018 | NEA

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής LIBE πραγματοποίησε διερευνητική αποστολή στην Κύπρο στις 4 Απριλίου με επίκεντρο την εξέταση της προόδου που σημειώθηκε στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συνάντησε το πρωί της Τετάρτης 4 Απριλίου 2018, την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ ΣΠΕΧΑΡ και τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Στη συνέχεια επισκέφτηκε το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Με το πέρας της επίσκεψης η Αντιπροσωπεία έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη στο χώρο του ανθρωπολογικού εργαστηρίου της ΔΕΑΣε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας και Εισηγητής για παρακολούθηση του θέματος των αγνοουμένων της ΚύπρουJuan Fernando LÓPEZ AGUILAR, (Σ&Δ, Ισπανία), επισήμανε ότι «η αντιπροσωπεία αναγνωρίζει τη σημασία του έργου της ΔΕΑ, μέσω του οποίου παρέχεται ανακούφιση στις οικογένειες των αγνοουμένων, όπως επίσης γνωρίζει και τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν πρόκειται για εύκολο έργο, όμως πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τρόπο επιστημονικό και νομικά ορθό», υπογράμμισε. «Η αποτίμηση του έργου μέχρι σήμερα είναι θετική όμως η μισή εργασία απομένει να ολοκληρωθεί», τονίζοντας επίσης ότι «το ΕΚ παραμένει δεσμευμένο να διατηρήσει τη διάθεση επαρκών πόρων στη ΔΕΑ ώστε αυτή να εκπληρώσει τη σημαντική αποστολή της και να προχωρήσει με σταθερό ρυθμό στη διαδικασία αναγνώρισης».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα μέλη της Αντιπροσωπείας είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη ΣΥΛΛΟΥΡΗ, και στη συνέχεια με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων κα Σκεύη ΚΟΥΤΡΑ-ΚΟΥΚΟΥΜΑ καθώς και άλλα μέλη της εν λόγω Επιτροπής. Η Αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης το ίδιο απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ, και με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη ΦΩΤΙΟΥ.

Η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκε με συναντήσεις της με Συγγενείς Αγνοουμένων της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και τη δικοινοτική οργάνωση συγγενών αγνοουμένων «TOGETHER WE CAN» στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ηγείτο ο Ευρωβουλευτής Juan Fernando López Aguilar (Σ&Δ, Ισπανία) και σε αυτή συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Asim ADEMOV (EΛΚ, Βουλγαρία), και Tomáš ZDECHOVSKỲ (ΕΛΚ, Τσεχία). Την Αντιπροσωπεία συνόδευαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ), Δημήτρης ΠΑΠΑΠΔΑΚΗΣ (Σ&Δ), Κώστας ΜΑΥΡΙΔΗΣ (Σ&Δ) και Τάκης ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΕΕΑ).

Πηγή: europarl.europa.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.