Ενωσιακή αμυντική συνεργασία: Το Συμβούλιο εγκαινιάζει το 4ο κύμα νέων έργων PESCO

Τρίτη, 30 Νοέμβριος, 2021 | NEA

photo by Markus SpiskeΤο Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για την επικαιροποίηση του καταλόγου έργων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO). Ως αποτέλεσμα, 14 νέα έργα θα προστεθούν στον κατάλογο των 46 υφιστάμενων έργων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της PESCO από τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα νέα έργα αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την από κοινού επένδυση και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας, ιδίως στους τομείς του αέρα και του διαστήματος. Για παράδειγμα, το έργο στρατηγικές αεροπορικές μεταφορές υπερμεγέθους φορτίου (SATOC) καλύπτει μια κρίσιμη έλλειψη αναπτύσσοντας μια ευρωπαϊκή λύση για τη μεταφορά υπερμεγεθών και βαρέων φορτίων με τη χρήση μιας σταδιακής προσέγγισης. Το έργο ημιαυτόνομο όχημα επιφανείας μεσαίου μεγέθους (M-SASV) θα αναπτύξει ένα όχημα με πολλαπλές μονάδες αποστολής και θα παρέχει αυξημένη επιχειρησιακή ευελιξία και προστασία του πληρώματος· το όχημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράκτιες επιχειρήσεις, καθώς και σε ομάδες πλοίων. Το έργο μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροπορικά συστήματα επόμενης γενιάς (NGSR) θα αναπτύξει την επόμενη γενιά τακτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα χρησιμοποιούνται από στρατιωτικές μονάδες στον θαλάσσιο και τον εναέριο τομέα, καθώς και για διττή χρήση (μη στρατιωτική/άμυνα), ιδίως από οργανισμούς επιβολής του νόμου ή υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών/καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το έργο άμυνα διαστημικών μέσων (DoSA) θα αυξήσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της ΕΕ στον διαστημικό τομέα, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα υφιστάμενα και τα μελλοντικά διαστημικά μέσα με οριζόντιες διαστημικές λειτουργίες πρόσβασης, παθητικής άμυνας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας μέσω της εκπαίδευσης.

Ο κατάλογος νέων έργων περιλαμβάνει επίσης τα παρακάτω: Θεμελιώδη στοιχεία ευρωπαϊκών πλοίων συνοδείας (4E) για τον θαλάσσιο τομέα, μελλοντικό τακτικό αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου μεσαίου μεγέθους (FMTC), μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροπορικά συστήματα επόμενης γενιάς (NGSR), ελικοφόρος σταθμός σύνδεσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μικρά όπλα μεταβλητής ισχύος (SSW) και αεροπορική ισχύς για τα εναέρια συστήματα. Το έργο στρατιωτική εταιρική σχέση ΕΕ (EU MilPart) περιλαμβάνεται στον τομέα των χερσαίων συστημάτων, ενώ το έργο κοινός κόμβος εικόνων από κρατικές πηγές (CoHGI) ανήκει στον διαστημικό τομέα. Τέλος, τα έργα «Αυτοματοποιημένη μοντελοποίηση, ταυτοποίηση και εκτίμηση ζημιών σε αστικοποιημένες περιοχές» (AMIDA-UT) και «Δίκτυο εικονικών περιβαλλόντων κυβερνοτεχνολογίας» (CRF) περιλαμβάνονται στα συστήματα κυβερνοάμυνας και C4ISR (διοίκηση, έλεγχος, επικοινωνίες, υπολογιστές).

Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσης δύο συστάσεις που καθορίζουν πιο ακριβείς στόχους για τη δεύτερη αρχική φάση της PESCO 2021-2025 και για την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα μέλη των έργων όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Γενικές πληροφορίες και επόμενα βήματα

Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία, ή PESCO, αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. Η PESCO θεσπίσθηκε το 2017 ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Το μόνιμο αυτό πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας παρέχει στα πρόθυμα και ικανά κράτη μέλη τη δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Μέχρι σήμερα, 25 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει τις πιο δεσμευτικές υποχρεώσεις που αποτελούν τη βάση της PESCO. Με τη σημερινή απόφαση, αυξήθηκε σε 60 ο αριθμός συνεργατικών έργων τα οποία καλύπτουν διάφορους τομείς όπως: εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, ξηρά/σχηματισμοί/συστήματα, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, κυβερνοχώρος και δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινές πολλαπλές υπηρεσίες ή χώρο κοινής χρήσης.

Ένας αρχικός κατάλογος 17 έργων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου 2018. Μια δεύτερη δέσμη 17 έργων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου 2018. Τέλος, μια τρίτη δέσμη 13 πρόσθετων έργων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 12 Νοεμβρίου 2019. Ένα έργο PESCO από την πρώτη δέσμη έχει κλείσει επισήμως από τα μέλη του έργου.

Έχει σημειωθεί πρόοδος σε έργα που έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ομάδες ταχείας αντίδρασης για τον κυβερνοχώρο και η ευρωπαϊκή ιατρική διοίκηση είναι πλέον επιχειρησιακές. Οι προσπάθειες θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα — πάνω από το ένα τρίτο έως το 2025.

Τα 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην PESCO είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Markus Spiske

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.