Ενισχυμένη η ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Δευτέρα, 13 Οκτώβριος, 2014 | Eκδηλώσεις στην ΕΕΕκδηλώσεις

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2014 ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου: περισσότερες από 1500 εκδηλώσεις δίνουν ζωή στον ψηφιακό κόσμο –σε ολόκληρη την ΕΕ και χώρες από τη Νορβηγία μέχρι την Τουρκία.

Ο προγραμματισμός βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς επτά Ευρωπαίοι υπουργοί Παιδείας τον έχουν ήδη εντάξει στο εθνικό τους πρόγραμμα υποχρεωτικών μαθημάτων στα σχολεία, και πέντε ακόμη χώρες στα μαθήματα επιλογής.

Αυτό συμβαίνει την κατάλληλη στιγμή, καθώς, σύμφωνα με εκθέσεις, θα υπάρχουν σύντομα ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, διότι οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες για να τις καλύψουν.

Στις 14 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται υπό την αιγίδα του κλάδου και μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την προώθηση της εκμάθησης και της διδασκαλίας προγραμματισμού, που υλοποιεί το όραμα του «Μεγάλου συνασπισμού για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις θέσεις απασχόλησης».

Υπάρχει επίσης μια νέα εργαλειοθήκη για παιδιά, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς και επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν!

Ο Alja Isakovic, ένας από τους 90 πρεσβευτές προγραμματισμού που συμμετέχει στη διοργάνωση της Εβδομάδας Προγραμματισμού, δήλωσε: «Είναι εκπληκτικός ο ενθουσιασμός για την πρωτοβουλία σε κάθε γωνιά της Ευρώπης! Ο προγραμματισμός είναι ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό εργαλείο που παρέχει σπουδαίες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ακόμη και για άτομα που δεν επιθυμούν να ασχολούνται εξ ολοκλήρου με τον προγραμματισμό. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού να αποτελέσει το έναυσμα, ώστε όλο και περισσότερα άτομα να αντιμετωπίζουν κάθε εβδομάδα του έτους ως Εβδομάδα Προγραμματισμού και να λύνουν καλύτερα τα προβλήματα».

«Ο προγραμματισμός είναι το νέο απαραίτητο πεδίο γνώσεων– ένα θεμελιώδες σύνολο δεξιοτήτων για κορίτσια και αγόρια. Δεν είναι ένα βαρετό μάθημα πληροφορικής, αλλά ένας τρόπος για να γίνουν όλα τα θέματα πιο ενδιαφέροντα. Λάβετε λοιπόν μέρος σε μια εκδήλωση κοντά σας και γνωρίστε καλύτερα τον ψηφιακό κόσμο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο Νέιλι Κρους, ενώ η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, είπε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ένταξη του προγραμματισμού στο σχολικό πρόγραμμα των χωρών της ΕΕ. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική. Και όπως τονίσαμε, όταν εγκαινιάσαμε την πρωτοβουλία για το άνοιγμα της εκπαίδευσης πέρυσι –πρέπει επίσης να φροντίσουμε να δοθεί στους εκπαιδευτικούς επαρκής υποστήριξη.»

Τι είδους εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν;

Υπάρχουν εκδηλώσεις για όλους: από αρχάριους μέχρι πεπειραμένους προγραμματιστές, από τον άνεργο που επιθυμεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες μέχρι τους λάτρεις των ρομπότ και τις γυναίκες που είναι φανατικές οπαδοί της τεχνολογίας.

Μαθητές θα μάθουν προγραμματισμό για πρώτη φορά, και εταιρείες θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στο προσωπικό τους.

Ο προγραμματισμός ταιριάζει τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, εντός και εκτός της σχολικής εκπαίδευσης.   Πρέπει να πάψουν οι προκαταλήψεις που συνδέονται με την πληροφορική και τους υπολογιστές – ιδίως όταν πρόκειται για συμμετοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Για ποιο λόγο θα πρέπει τα παιδιά και άλλοι να μαθαίνουν προγραμματισμό;

Όταν γνωρίζουμε προγραμματισμό μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα τον υπερσυνδεδεμένο μας κόσμο και να εκτιμήσουμε τι συμβαίνει πίσω από τις οθόνες. Ο προγραμματισμός είναι ένα παράδειγμα των νέων ψηφιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι νέοι για να γίνουν δημιουργικοί και δυναμικοί πολίτες, καθώς και για να προετοιμαστούν για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

Σε ποιες χώρες ο προγραμματισμός εντάσσεται στο σχολικό πρόγραμμα;

Αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη αρχίσει να εντάσσουν τον προγραμματισμό στα εθνικά τους σχολικά προγράμματα. Ως υποχρεωτικό μάθημα ο προγραμματισμός παρέχετει στη Βουλγαρία, τη Κύπρο, τη Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως μάθημα επιλογής, στη Δανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Λιθουανία.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία των Νεαρών Συμβούλων της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από κινήματα προγραμματισμού και εκπαίδευσης, όπως τα CoderDojo και Rails Girls. Υποστηρίζεται επίσης από σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας και ΤΠ, όπως η Facebook, η Microsoft, η Rovio, η SAP, η Oracle και η Liberty Global, καθώς και από το European Schoolnet και τον μεγάλο συνασπισμό για την ψηφιακή απασχόληση.

Μάθετε περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Βρείτε μια εκδήλωση κοντά σας

Με ποιον να επικοινωνήσω στη χώρα μου για περισσότερες πληροφορίες — Τοπικοί Πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού

Ιστολόγιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού

Πρωτοβουλία για το άνοιγμα της εκπαίδευσης

Βίντεο

Ο προγραμματισμός είναι διασκέδαση, με νεαρούς συμβούλους

Μαθαίνοντας προγραμματισμό για το μέλλον σας αλλά και για την Ευρώπη, με την αντιπρόεδρο Κρους

Οι Έλληνες πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού

Πέτρος Δημητρακόπουλος

Μαθητής 2ας Λυκείου. Ερασιτέχνης προγραμματιστής και σχεδιαστής εφαρμογών για κινητές συσκευές. Λάτρης των υπολογιστών και της τεχνολογίας. Μανιώδης και θαυμαστής των ηλεκτρονικών.  Ιδρυτής και επικεφαλής μηχανικός της PSD Apps (www.psdapps.gr). Προγραμματίζει από 12 ετών.

Κώστας Καρπούζης

 

Κύριος ερευνητής (Β’ βαθμίδας) σε θέματα αναγνώρισης συναισθημάτων από υπολογιστές, φυσικής επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής και διαδραστικών εφαρμογών και παιχνιδιών. Συμμετέχει σε σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης σε επιστημονικά θέματα μέσω του ελληνικού παρατήματος του IEEE, του Famelab και του openscience.gr. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει εκδηλώσεις για την προβολή των επιστημών σε σχολεία και στο κοινό (π.χ. Ελληνική Νύχτα ερευνητών το 2012) και παρακινεί δασκάλους και μαθητές να χρησιμοποιούν παιχνίδια ως εργαλεία μάθησης.

Λία Τερζίδου

Καθηγήτρια πληροφορικής και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) – Βόρειας Ελλάδας, της ομάδας σχεδιαστών Google της Θεσσαλονίκης, των ενώσεων πληροφορικής IEEE και ACM … και της αρέσει να διδάσκει προγραμματισμό στα παιδιά!

Σπύρος Μπλάτσιος

Ο Σπύρος Μπλάτσιος είναι καθηγητής Φυσικής και Πληροφορικής στα εκπαιδευτήρια Πλάτων στην Κατερίνη. Είναι επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών έργων και δια βίου μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως SOCRATES/COMENIUS/MINERVA/FP7/ERASMUS+ και ασχολείται με την εκπαιδευτική ρομποτική από το 2005. Ο Σπύρος πήρε πτυχίο Φυσικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μάστερ Πληροφορικής από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος

Καθηγητής πληροφορικής και υποψήφιος διδάκτωρ στην εκπαίδευση πληροφορικής. Πιστεύει ακράδαντα στην μάθηση με βάση παιχνίδια και στον προγραμματισμό από παιδιά. Είναι ενθουσιασμένος που η εκπαίδευση μετατοπίζεται προς τον γραμματισμό σε θέματα προγραμματισμού.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.