Ένα νέο είδος εστίας μαγειρέματος ωφελεί τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων στο Λάος

Τρίτη, 1 Δεκέμβριος, 2015 | NEA

phtoto 3Η Sommay Κhamhoung, μητέρα δύο παιδιών, άνοιξε το 2010 ένα μικρό εστιατόριο για να πουλάει spring rolls, κρέπες και γλυκά στο Haisok, που βρίσκεται στο κέντρο της Βιεντιάν, πρωτεύουσας του Λάος.

Κάθε πρωί, ξυπνά πολύ νωρίς για να πάει στην τοπική αγορά να αγοράσει κρέας, φρούτα, λαχανικά κ.λπ. για να ετοιμάσει τα φαγητά της ημέρας. Στο σπίτι, η μικρότερη αδελφή και η εβδομηντάχρονη μητέρα τής Sommay βοηθούν στο άναμμα της εστίας, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά καύσιμα, όπως καυσόξυλα και κάρβουνο.

Η Sommay μαγειρεύει νόστιμα ζεστά γεύματα επιτόπου, κυρίως για υπαλλήλους που εργάζονται στο κέντρο της πόλης. Για τον λόγο αυτό, η εστία πρέπει να μένει αναμμένη όλη μέρα. Εξαιτίας αυτής της συνεχούς χρήσης, η Sommay έπρεπε κάθε πέντε μήνες να αγοράζει καινούργια εστία, και κάθε βδομάδα τουλάχιστον τέσσερα σακιά κάρβουνο (των 25 κιλών το καθένα).

Με τον τρόπο αυτό δούλευε σχεδόν τρία χρόνια, μέχρι τη στιγμή που η επιχείρησή της κινδύνεψε να κλείσει λόγω της συνεχούς αύξησης της τιμής του κάρβουνου σε συνδυασμό με την εξάρτησή της από παραδοσιακές εστίες χαμηλής ποιότητας.

«Ένα μικρό οικογενειακό εστιατόριο με ελάχιστα έσοδα σαν το δικό μας δεν άντεχε πλέον τέτοιες αυξήσεις στην τιμή του κάρβουνου» μας είπε.

Καθώς δεν είχε άλλες επιλογές, απευθύνθηκε στον έμπορο από τον οποίο αγόραζε ανέκαθεν συσκευές μαγειρέματος για να μάθει αν υπήρχε κάτι πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό. Και τότε έμαθε για τη «βελτιωμένη εστία μαγειρέματος». Δεν είχε πολλές επιλογές: ή θα δοκίμαζε κάτι καινούργιο για να σώσει την επιχείρησή της ή θα πτώχευε! Το κλείσιμο της επιχείρησης δεν το συζητούσε, γιατί έπρεπε να κερδίζει χρήματα για να μπορεί να στέλνει τα δύο της παιδιά στο σχολείο και να φροντίζει την οικογένειά της. Έτσι, αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά της βελτιωμένης εστίας.

Αυτές οι εστίες μαγειρέματος εντάσσονται στο πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «Βελτιωμένες εστίες μαγειρέματος», το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από τις οργανώσεις SNV Netherlands Development Organisation, Oxfam Novib και Lao NGO – Normai. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των εστιών μαγειρέματος στο Λάος. Σήμερα, πολλές από τις χρησιμοποιούμενες παραδοσιακές εστίες μαγειρέματος είναι αναποτελεσματικές και έχουν διάρκεια ζωής λίγων μόνο μηνών.

Η Sommay και η οικογένειά της δεν μετάνιωσαν. Η νέα βελτιωμένη εστία εξακολουθεί να λειτουργεί ικανοποιητικά μετά από 2 χρόνια συνεχούς χρήσης. Στοιχίζει μόλις 15.000 kip (1,50 ευρώ) πάνω από τη μέση τιμή των παραδοσιακών εστιών, οι οποίες έπρεπε να αντικαθίστανται τακτικά. Και το σημαντικότερο: καταναλώνει πολύ λιγότερο κάρβουνο και παράγει καλύτερη θερμότητα!

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρήκα αυτό το είδος εστίας, γιατί όχι μόνο διαρκεί περισσότερο, αλλά είναι και πολύ αποτελεσματική. Κατάφερα να μειώσω τα έξοδά μου για την αγορά κάρβουνου στο μισό!» μας λέει η Sommay χαμογελώντας.

Στο Λάος, πάνω από το 96% του πληθυσμού χρησιμοποιεί παραδοσιακά καύσιμα βιομάζας για το μαγείρεμα και τη θέρμανση. Η έντονη εξάρτηση υποβαθμίζει το τοπικό περιβάλλον, απαιτεί σημαντικό χρόνο για την συλλογή των καυσίμων, είναι δαπανηρή και προκαλεί ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ρύπανση αυτή αποτελεί αιτία πρόωρου θανάτου 2.600 ατόμων κάθε χρόνο. Η καύση άνθρακα και καυσόξυλων συντείνει επίσης σε μεγάλο βαθμό στη αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, οι πωλήσεις εστιών μαγειρέματος έφτασαν πρόσφατα τις 10.000!. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αντικαταστήσει, μέχρι το τέλος του τέταρτου έτους, το 25% των εστιών που πωλούνται στη χώρα.

Στο μεταξύ, η Sommay που πρόσφατα αγόρασε την τέταρτη βελτιωμένη εστία της (τρεις για την κουζίνα του εστιατορίου της και μία για το σπίτι της), έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής αυτού του είδους εστίας μιλώντας για την εμπειρία της από πρώτο χέρι και πείθοντας πολλούς συγγενείς, γείτονες και πελάτες της να αντικαταστήσουν και τις δικές τους εστίες μαγειρέματος. Ευτυχώς, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι και πολύ δύσκολο να τους πείσει!

Σχετικός σύνδεσμος: europa.eu/eyd2015

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.