Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ

Πέμπτη, 14 Οκτώβριος, 2021 | NEA

photo by Markus SpiskeΟρισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παρατηρήσει κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, που έχουν γίνει γνωστές συλλογικά με την ονομασία Ghostwriter, και τις έχουν συνδέσει με το ρωσικό κράτος. Οι δραστηριότητες αυτές είναι απαράδεκτες, καθώς επιδιώκουν να απειλήσουν την ακεραιότητα και την ασφάλειά μας, τις δημοκρατικές αξίες και αρχές και τη θεμελιώδη λειτουργία των δημοκρατιών μας.

Μέσω της πρόσβασης σε συστήματα υπολογιστών και προσωπικούς λογαριασμούς και μέσω της υποκλοπής δεδομένων, οι κακόβουλες αυτές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο στοχεύουν πολλά μέλη κοινοβουλίων, κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτικούς και εκπροσώπους του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών στην ΕΕ. Οι δραστηριότητες αυτές αντιβαίνουν στους κανόνες της υπεύθυνης συμπεριφοράς των κρατών στον κυβερνοχώρο, τους οποίους έχουν εγκρίνει όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, και επιχειρούν να υπονομεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες μας, μεταξύ άλλων καθιστώντας δυνατή την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση πληροφοριών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της καταγγέλλουν απερίφραστα αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, τις οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλοι οι εμπλεκόμενοι. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να τηρήσει τους κανόνες της υπεύθυνης συμπεριφοράς των κρατών στον κυβερνοχώρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό σε προσεχείς συνεδριάσεις και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Markus Spiske

                 Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.