Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί τη ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, 21 Μαρτίου 2020

Δευτέρα, 23 Μάρτιος, 2020 | NEA

Στην Ευρώπη και στον κόσμο, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στις δράσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας της νόσου COVID-19 και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτές. Οι τελευταίες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ειδικό ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όσους εργάζονται άοκνα για να περιορίσουν την πανδημία και να φροντίσουν όσους έχουν ανάγκη, οπουδήποτε στον κόσμο.

Επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στις 21 Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την αταλάντευτη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και όλες τις άλλες μορφές μισαλλοδοξίας. Όχι μόνο σήμερα, αλλά καθημερινά.

Οι επιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο εξωτερικό καταδεικνύουν ότι υπάρχει συνεχής ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες και τη δράση μας για την πρόληψη των εγκλημάτων μίσους, των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της συναφούς μισαλλοδοξίας. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να θέσει οριστικό τέλος στα εγκλήματα αυτά.

Οι φυλετικές διακρίσεις αντιβαίνουν στις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες. Δεν θα γίνουν ποτέ ανεκτές.

Η ΕΕ λαμβάνει δυναμικά μέτρα για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ που απαγορεύει τις φυλετικές ή εθνοτικές διακρίσεις σε όλες τις εκφάνσεις τους. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική εντός και εκτός διαδικτύου. Ενισχύουμε τη στήριξή μας προς την κοινωνία των πολιτών, τις τοπικές αρχές και τους λοιπούς εταίρους, μεταξύ άλλων μέσω χρηματοδότησης. Επίσης, συνεχίζουμε να διευκολύνουμε την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μέσω ειδικών πλατφορμών, όπως η ομάδα υψηλού επιπέδου της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας.

Περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η αμοιβαία ανοχή και κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες όσων πλήττονται ιδιαίτερα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων των Ρομά, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.

Πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα στηρίξουμε όσους εργάζονται για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησης ειδικών προγραμμάτων. Με τις ενέργειές μας δίνουμε την ικανότητα, για παράδειγμα, στα παιδιά και στους νέους που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες στο Βιετνάμ να χρησιμοποιούν τον ψηφιακό χώρο για την καλύτερη κατανόηση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ενισχύουμε τη συλλογική φωνή και ανταποκρινόμαστε στις ανησυχίες των απελευθερωμένων Haliya στο Νεπάλ για την καταπολέμηση κάθε μορφής ειλωτείας. Ενδυναμώνουμε τους Ρομά παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη. Αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους σε μη ομοιογενείς πόλεις με μεικτό εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό. Παρέχουμε δωρεάν νομική και ψυχοκοινωνική βοήθεια σε περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Στο πλαίσιο των εργασιών μας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες-εταίρους, την κοινωνία των πολιτών, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλες περιφερειακές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, όπως διακηρύσσει η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Πηγή: consilium.europa.eu/el

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.