Δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου κ. Τίμερμανς και της επιτρόπου κ. Γιούροβα ενόψει της πανευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων

Πέμπτη, 22 Αύγουστος, 2019 | NEA

«Κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου, τιμούμε τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων. 

Τη μέρα αυτή, το 1939, η υπογραφή του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης άνοιξε ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Ήταν μια εποχή κατά την οποία οι πολίτες δεν ήταν ελεύθεροι να λαμβάνουν αποφάσεις ούτε είχαν λόγο στις πολιτικές επιλογές. Ήταν μια Ευρώπη στην οποία η ελευθερία και η δημοκρατία δεν αποτελούσαν παρά ένα όνειρο. 

Δεκάδες εκατομμύρια θύματα απελάθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη. Λόγω αυτής της βαναυσότητας, της έλλειψης ελευθερίας και της περιφρόνησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης πολλές γενιές δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να απολαύσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Φέτος συμπληρώνονται επίσης 30 χρόνια από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1989, όταν οι πολίτες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξεγέρθηκαν και έσπασαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα, επιταχύνοντας την πτώση του. Οι γενναίες πράξεις των πολιτών αποκατέστησαν την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. 

Συνέβαλαν στην υπέρβαση των διαιρέσεων και στην ενοποίηση της Ευρώπης. Επομένως, πρόκειται για μια συλλογική ευρωπαϊκή κληρονομιά, την οποία όλοι οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να υπερασπιστούμε. 

Έχουν παρέλθει πλέον 80 χρόνια από το 1939 και η γενιά που βίωσε τη μάστιγα του ολοκληρωτισμού σχεδόν δεν είναι πλέον μαζί μας· η ζωντανή ιστορία γίνεται σιγά σιγά γραπτή ιστορία. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτές τις μνήμες ζωντανές για να εμπνέουν τις νέες γενιές και να τις καθοδηγούν στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Είναι αυτό που μας κάνει αυτό που είμαστε. Στεκόμαστε με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε είδους ολοκληρωτικό και αυταρχικό καθεστώς. Η Ελεύθερη Ευρώπη δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά αποτελεί επιλογή, κάθε μέρα.»

Ιστορικό

Στις 23 Αυγούστου 1939, η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, με το οποίο χωρίστηκε η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη και το οποίο οδήγησε στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια μίας από τις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας της ηπείρου μας. Ακόμη και μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί Ευρωπαίοι συνέχισαν για δεκαετίες να υποφέρουν ζώντας υπό ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η διαδήλωση του Βαλτικού Δρόμου πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου 1989 και συνέπεσε με την 50ή επέτειο της υπογραφής του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Οι πολίτες των κρατών της Βαλτικής σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 600 χιλιομέτρων που διέτρεχε την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Ήταν μια ειρηνική διαδήλωση που ένωσε τις τρεις χώρες στον αγώνα τους για ελευθερία.

Φέτος συμπληρώνονται επίσης 30 χρόνια από το Πανευρωπαϊκό Πικνίκ, μια διαμαρτυρία για την ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 1989 στο Σόπρον, μια πόλη κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία. Πολίτες συγκεντρώθηκαν εκατέρωθεν της συνοριακής περίφραξης για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη φιλία τους, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι αρχές και των δύο χωρών. Το Πανευρωπαϊκό Πικνίκ είναι ένα από τα γεγονότα του 1989 που προετοίμασαν το έδαφος για την ενοποίηση και το τέλος του Σιδηρού Παραπετάσματος.

 

Πηγή: europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.