Δήλωση της Επιτροπής για την κηδεία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Παρασκευή, 3 Νοέμβριος, 2017 | NEA

Στις 3 Νοεμβρίου, ο κόσμος αποχαιρέτησε την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

«Νιώσαμε όλοι αποτροπιασμό για το γεγονός ότι μια γνωστή και έγκριτη Μαλτέζα δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της στις 16 Οκτωβρίου από εγκληματική ενέργεια απερίγραπτης βαναυσότητας.»

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχε 30ετή σταδιοδρομία και υπήρξε πρωτοπόρος της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη Μάλτα. Η ικανότητά της να πυροδοτεί συζητήσεις αποδεικνύει την επιτυχία των ρεπορτάζ της και την αφοσίωσή της στην αναζήτηση της αλήθειας.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασαν απερίφραστα αυτήν τη βάναυση επίθεση. Το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ερευνά, να θέτει άβολες ερωτήσεις και να ενημερώνει αποτελεσματικά, βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή.

«Σήμερα, η Μάλτα τιμά την κηδεία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία με εθνική ημέρα πένθους. Η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι κοντά στον λαό της Μάλτας, και πάνω απ’ όλα κοντά στην οικογένεια της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, στους συναδέλφους και στους φίλους της.»

Ο πρόεδρος Γιούνκερ ζήτησε οι σημαίες στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες να ανεμίζουν μεσίστιες προς τιμήν της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του λόγου.

Η δήλωση στον ιστότοπο της ΕΕ

Πηγή: ec.europa.eu