Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου κ. Ίλβα Γιούανσον, για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών

Τρίτη, 30 Ιούνιος, 2020 | NEA

<span>Photo by <a href="https://unsplash.com/@halacious?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Halacious</a> on <a href="/s/photos/drug?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></span>

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου κ. Ίλβα Γιούανσον, για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών.

Επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Η διακίνηση ναρκωτικών συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη παράνομη αγορά στην ΕΕ. Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος παρέμειναν ενεργές στη διάρκεια της πανδημίας, προσαρμόζοντας γρήγορα στη νέα κατάσταση τις δραστηριότητές τους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Αυτό έχει κόστος για τις κοινωνίες μας και σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια. Είμαστε αποφασισμένοι να τους καταπολεμήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, προσέθεσε: «Η διαδρομή των ναρκωτικών από τον παραγωγό στον διανομέα, τον χρήστη, και σε αυτόν που νομιμοποιεί τα παράνομα έσοδα, γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη, περίπλοκη και επικερδής. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών, καθώς με την τεχνολογία έχει καταστεί δυνατό το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ταχυδρομική αποστολή και η απόκρυψη των κερδών σε όλη την ΕΕ. Το σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα χρειάζεται μια σύγχρονη και οργανωμένη αντιμετώπιση. Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια σθεναρή και φιλόδοξη δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών και τη βελτίωση των στρατηγικών πρόληψης η οποία θα στοχεύει όσους επωφελούνται από τον εθισμό των άλλων».

Η Επιτροπή έλαβε μέρος σε ειδική εκδήλωση(link is external) της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά που άρχισε την Παρασκευή (26/06) στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος και επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στην κατάσταση των ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση  εδώ(link is external).

Σύμφωνα με έκθεση, την οποία δημοσίευσαν τον Μάιο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και η Ευρωπόλ, σχετικά με τον αντίκτυπο του κορονοϊού στις αγορές ναρκωτικών στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος συνέχισαν τις δραστηριότητές τους, προσαρμόζοντας τα μοντέλα μεταφοράς, τις διαδρομές διακίνησης και τις μεθόδους απόκρυψης. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την οικοδόμηση μιας Ένωσης Ασφάλειας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του έτους ένα νέο θεματολόγιο της ΕΕ για τα ναρκωτικά, το οποίο θα καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο και τις δράσεις προτεραιότητας για την επόμενη πενταετία.

Πηγή : Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Φωτογραφία από :  Halacious on Unsplash

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.