Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας: Κοινή δήλωση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Τζουζέπ Μπορέλ και της αντιπροέδρου κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα

Δευτέρα, 14 Σεπτέμβριος, 2020 | NEA

Photo by Fred Moon on UnsplashΕνόψει της Διεθνούς Ημέρας της Δημοκρατίας, ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και η αντιπρόεδρος κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εκφράζουν, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, την επιθυμία τους για δημοκρατία. Από το Χονγκ Κονγκ έως τον Λίβανο και από τη Λευκορωσία έως το Σουδάν, πίσω από τα πρωτοσέλιδα και τους αριθμούς βρίσκονται γενναίοι και θαρραλέοι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς και συμμεριζόμαστε την προσήλωσή τους στη δημοκρατία.

Η δημοκρατία αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία του κορονοϊού. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολιτικές ελευθερίες διαβρώνονται, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι καταπιέζονται και οι δημοκρατικοί θεσμοί υπονομεύονται. Η πόλωση αυξάνεται, καθώς διαταράσσεται η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημοκρατικές πρακτικές. Μολονότι έχουν προκύψει νέες ευκαιρίες για πολιτική συμμετοχή, διαπιστώνουμε τον εκτεταμένο αντίκτυπο των νέων μορφών χειραγώγησης των πληροφοριών και των εκλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες ενισχύονται από την ψηφιακή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να στηρίξει όσους εργάζονται για την προάσπιση και την οικοδόμηση της δημοκρατίας, να ενθαρρύνει τη δημοκρατική συμμετοχή και την ένταξη ανεξάρτητα από το φύλο ή το υπόβαθρο, να διασφαλίσει θεσμικούς ελέγχους και εξισορροπήσεις και να μεριμνήσει για τη λογοδοσία των φορέων λήψης αποφάσεων. Αναλαμβάνουμε ηγετικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το νέο «Σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία» καθορίζει τις φιλοδοξίες μας και προσδιορίζει προτεραιότητες για την ανάληψη συγκεκριμένης εξωτερικής δράσης για τα επόμενα έτη. Από τη συνεργασία με τη συμμετοχή πρώην εχθρών στην Κολομβία έως την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την ενδυνάμωση των μέσων ενημέρωσης στην Κεντρική Ασία και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη Συρία, η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει ενεργά τις δημοκρατικές αξίες και πρωτοβουλίες μέσω των έργων και της συνεργασίας μας. Το 2019, η ΕΕ απέστειλε οκτώ αποστολές παρατήρησης εκλογών και επτά αποστολές εκλογικών εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της δέσμευσής της για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μολονότι η Ευρώπη στηρίζει τους εταίρους της που αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία παγκοσμίως, οι προσπάθειές της ξεκινούν από το εσωτερικό της. Αντιλαμβανόμαστε ότι η πίστη των Ευρωπαίων πολιτών στη δημοκρατία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Οι πολίτες μας ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής, καθώς και διαφάνεια. Πρέπει να τους ακούσουμε και να καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη.

Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ένωσης. Επεξεργαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη δημοκρατία, ώστε να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση, να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες εκλογικές απειλές και χειραγωγήσεις, καθώς και να στηρίξουμε τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ. Η επικείμενη έκθεση για την ιθαγένεια θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να ασκούν πλήρως τα δικαιώματά τους και να συμμετέχουν στον δημοκρατικό βίο της Ένωσης. Η «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης», με τη συμμετοχή Ευρωπαίων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, θα δώσει στους Ευρωπαίους ισχυρότερη φωνή εντός της Ένωσής μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε ισχυρή δέσμευση για την προαγωγή και την προστασία της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Χωρίς δημοκρατία, ειρήνη και σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι.»

 

Πηγήec.europa.eu/commission

Photo by Fred Moon on Unsplash

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.