Διαδικτυακό εμπόριο: νέοι κανόνες για την αποστολή δεμάτων μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Τρίτη, 13 Μάρτιος, 2018 | NEA

Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές κοστολόγησης, εξασφαλίζουν οι νέοι κανόνες της ΕΕ για όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές.

Ψωνίζετε στο διαδίκτυο. Μετά από αρκετή ώρα, βρίσκετε επιτέλους το τέλειο δώρο γενεθλίων για τον καλύτερό σας φίλο. Πάτε να πληρώσετε και…συνειδητοποιείτε ότι τα έξοδα αποστολής ξεπερνούν την τιμή του προϊόντος! Σας θυμίζει κάτι;

 

Γιατί πρέπει να δράσει η ΕΕ;

Οι υψηλές τιμές παράδοσης για διασυνοριακές αποστολές είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για αγοραστές και λιανοπωλητές στο διαδίκτυο. Οι τιμές δεμάτων που ταξιδεύουν μεταξύ χωρών της ΕΕ μπορούν να είναι μέχρι και 5 φορές υψηλότερες από τις εγχώριες. Οι διαφορές ενδέχεται να είναι μεγάλες για αποστολές δεμάτων από δυο διαφορετικές χώρες της ΕΕ με ίδιο προορισμό. Για παράδειγμα, η αποστολή ενός δέματος 2 κιλών από το Βέλγιο στην Ιταλία θα κόστιζε 32,8 ευρώ ενώ η αποστολή του από την Ολλανδία στην Ιταλία θα κόστιζε 13 ευρώ.

 

Πώς επηρεάζονται οι αγοραστές και λιανοπωλητές στο διαδίκτυο;

Η απώλεια διαφάνειας στον τομέα ενθαρρύνει ορισμένους ταχυδρομικούς φορείς να επιβάλουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, το οποίο με τη σειρά του αποτρέπει μικρές διαδικτυακές επιχειρήσεις από το να συναλλάσσονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.Οι συνθήκες αυτές εμποδίζουν τους καταναλωτές, ιδιαίτερα όσους κατοικούν σε απόμερες περιοχές, από το να κάνουν συνειδητές επιλογές και να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων. Ενώ σε  δύσκολη θέση βρίσκονται και όσοι επιθυμούν να στείλουν δέμα σε οικογένεια ή φίλους που κατοικούν σε άλλη χώρα της ΕΕ

Τι κάνει το ΕΚ;

Την Τρίτη 13 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει νέο κανονισμό για να αυξήσει τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα στη διασυνοριακή αποστολή δεμάτων και να διευκολύνει τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές κατά την αγορά διαδικτυακών προϊόντων στην ΕΕ.

Σε συνδυασμό με την άρση των γεωγραφικών αποκλεισμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο ( geo-blocking), οι νέες αυτές ρυθμίσεις βελτιώνουν τα δικαιώματα όσων κάνουν ηλεκτρονικές αγορές.

Σχετικά με τη νέα ρύθμιση:

– Οι καταναλωτές και οι λιανοπωλητές θα αποκτήσουν την δυνατότητα να ελέγχουν τον τιμοκατάλογο και να αναζητούν τις καλύτερες προσφορές σε σχετική ιστοσελίδα.

– Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες θα αναγκαστούν να παρέχουν στους πελάτες τους σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα έξοδα και τους όρους αποστολής.

– Οι ταχυδρομικοί φορείς κάθε κράτους μέλους θα αναλάβουν τη συλλογή δεδομένων από μεταφορικές εταιρείες για να επιβλέπουν την αγορά και να αξιολογούν τυχόν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

 

Επόμενα βήματα

Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη διασφαλίσει ότι, αφού τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες,

H Κομισιόν θα επιβλέπει την επιτευχθείσα πρόοδο και θα αποφασίζει εάν είναι αναγκαίο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

πηγή:europarl.europa.eu

Τελευταία Νέα από europa.eu
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.