Δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την 30ή επέτειο της ειρηνικής επανάστασης της 9ης Νοεμβρίου 1989

Παρασκευή, 8 Νοέμβριος, 2019 | NEA

Όταν οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το φθινόπωρο του 1989, διακινδύνευσαν τη δική τους ελευθερία για να επιτύχουν ελευθερία για όλους. Το θάρρος τους γκρέμισε τείχη, η ομόνοιά τους ενέπνευσε την Ευρώπη και τον κόσμο και η ειρηνική τους επανάσταση έγραψε ιστορία. Γιάτρεψαν αυτήν την προηγουμένως διαιρεμένη από τον πόλεμο ήπειρο και συμφιλίωσαν την ιστορία της με τη γεωγραφία της.

Οι άνθρωποι έγραψαν ιστορία αντί να υπομείνουν την ιστορία.

Έτσι, μια ολόκληρη γενιά νέων Ευρωπαίων δεν γνωρίζει σήμερα παρά μια ζωή με ειρήνη και ελευθερία—μια Ευρώπη στην οποία μπορούμε να ταξιδεύουμε, να ζούμε και να αγαπάμε πέρα από σύνορα.

Και εγώ προσωπικά θα διατηρήσω την 9η Νοεμβρίου για πάντα ζωντανή στη μνήμη μου. Στις 9 Νοεμβρίου 1989, μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τρεις εβδομάδες σε κώμα, ξύπνησα και είδα τις εικόνες της πτώσης του Τείχους στην τηλεόραση. Ήταν ένα ανείπωτο συναίσθημα, ένα ορόσημο της παγκόσμιας πολιτικής και η αρχή μιας νέας σελίδας στη ζωή της ευρωπαϊκής μας ηπείρου και στη δική μου προσωπικά.

Η 9η Νοεμβρίου 1989 παραμένει μια ένδοξη ευρωπαϊκή στιγμή. Και είναι συνάμα καθήκον μας σήμερα να εγγυηθούμε, με την ίδια αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι άνθρωποι τότε, μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία στην Ευρώπη.

 

Πηγή: ec.europa.eu/greece

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.