Το Brexit στην Ιρλανδία: φόβος για τη δημιουργία σκληρών συνόρων

Τρίτη, 10 Οκτώβριος, 2017 | Πολυμέσα


Μετά το Brexit, πώς θα διαμορφωθούν τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας; Και οι δύο πλευρές είναι ανήσυχες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Ο Τζον Σέρινταν είναι ένας από τους 30.000 ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία καθημερινά. Για αυτόν τον αγρότη, τα κτήματα του οποίου εκτείνονται και στις δύο πλευρές των συνόρων, η ανησυχία είναι τεράστια.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η μία πλευρά θα είναι στην Ευρώπη και η άλλη όχι. Τόσο απλά. Πώς θα λειτουργήσει; Όσον αφορά εμένα, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Τα σύνορα εκτείνονται σε 500 χιλιόμετρα στην Ιρλανδία με διπλάσιες διελεύσεις όσο στο σύνολο των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Από τη μία πλευρά, η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Νότια βρίσκεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Για 30 χρόνια, αυτά τα σύνορα ήταν η αιτία αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των φιλοβρετανών ενωτικών και των Ιρλανδών ρεπουμπλικανών. Αποτέλεσμα: 3.500 νεκροί έως τη συμφωνία ειρήνης του 1998. Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, οι άνθρωποι στο νησί φοβούνται ότι θα επιστρέψουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο κύριος φόβος μας για το Brexit είναι η εκ νέου δημιουργία σκληρών συνόρων μετά από 20 χρόνια. Δεν θέλουμε να το δούμε αυτό. Έχουμε τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που συνήφθη πριν από 20 χρόνια και όλοι εργάζονται για αυτήν. Η ειρήνη παραμένει εύθραυστη. Το τελευταίο φυλάκιο στα σύνολα γκρεμίστηκε το 2007. Τα τείχη της ειρήνης χωρίζουν ακόμα τις κοινότητες των Καθολικών και των Προτεσταντών στο Μπέλφαστ. Ο συντονιστής του Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, δεσμεύεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων.

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η Ιρλανδία να πληγεί από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και μια δέσμευση που έχει αναλάβει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει ήδη εγκριθεί ένα ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το οποίο δεσμεύεται να διατηρήσει την ειρήνη και να περιορίσει τις συνέπειες του Brexit στην Ιρλανδία.

 

Πηγή: www.europarltv.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.