Brexit: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να διαπιστώσει επαρκή πρόοδο

Κυριακή, 10 Δεκέμβριος, 2017 | Europe Direct

Jean-Claude Juncker, President of the EC, receives Theresa May, British Prime Minister.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του άρθρου 50.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση.

Η εκτίμηση της Επιτροπής βασίζεται σε κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την Πρωθυπουργό Theresa May κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στους τρεις τομείς προτεραιότητας, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών, τον διάλογο σχετικά με την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία και τον δημοσιονομικό διακανονισμό, όπως καθορίστηκαν στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017. Ο διαπραγματευτής της Επιτροπής έχει εξασφαλίσει την προστασία των προσωπικών επιλογών των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ των 27, θα παραμείνουν τα ίδια έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Επιτροπή διασφάλισε επίσης ότι όλες οι διοικητικές διαδικασίες για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι απλές και θα έχουν χαμηλό κόστος.

Όσον αφορά τον δημοσιονομικό διακανονισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν από όλα τα κράτη της ΕΕ των 28, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσον αφορά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την ιδιόμορφη κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας και έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της δημιουργίας «σκληρών» συνόρων.

Λεπτομέρειες για την εκτίμηση της Επιτροπής παρέχονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση προόδου των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δύσκολες, όμως τώρα σημειώσαμε ένα πρώτο βήμα αποφασιστικής προόδου. Είμαι ικανοποιημένος από τη δίκαιη συμφωνία που επιτύχαμε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφόσον συμφωνήσουν τα 27 κράτη μέλη με τη δική μας εκτίμηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως τις εργασίες για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων. Θα συνεχίσω να επιζητώ τη στενή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει την τελική συμφωνία αποχώρησης.»

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η εκτίμηση της Επιτροπής βασίζεται στην πραγματική και απτή πρόοδο που σημειώθηκε και στους τρεις τομείς προτεραιότητας. Μετά τη συμφωνία μας πάνω σε αυτά τα θέματα και αφού τακτοποιήθηκαν τα ζητήματα του παρελθόντος, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε πάνω στη μελλοντική μας σχέση, με αμοιβαία πίστη και εμπιστοσύνη.»

Επόμενα βήματα: Εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θεωρήσει ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν τη σύνταξη μιας συμφωνίας αποχώρησης βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα βασίζεται στην κοινή έκθεση και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων πάνω σε άλλα ζητήματα σχετικά με την αποχώρηση. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της 29ης Απριλίου 2017, και αφού τα κράτη μέλη συμφωνήσουν με την εκτίμηση της Επιτροπής, η Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες πάνω σε τυχόν μεταβατικές ρυθμίσεις και να αρχίσει τις διερευνητικές συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ιστορικό

Στις 29 Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποίησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 50 ΣΕΕ. Στις 29 Απριλίου 2017 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) ενέκρινε μια σειρά από πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές. Στις 22 Μαΐου 2017 το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (άρθρο 50) εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και εξέδωσε οδηγίες για τη διαπραγμάτευση (οδηγίες διαπραγμάτευσης).

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2018 ώστε να απομείνει επαρκής χρόνος για να συναφθεί η συμφωνία αποχώρησης από το Συμβούλιο, μετά τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να εγκριθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις δικές του διαδικασίες, πριν από τις 29 Μαρτίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) (στα αγγλικά)

Κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (στα αγγλικά)

Κοινή τεχνική σημείωση ΕΕ/ΗΒ για τα δικαιώματα των πολιτών (στα αγγλικά)

Κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 29 Απριλίου 2017

Οδηγίες διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου, 22 Μαΐου 2017 (στα αγγλικά)

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 20 Οκτωβρίου 2017 (στα αγγλικά)

Τοποθέτηση του Προέδρου Γιούνκερ κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May

Το δελτίο τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα 

Φωτογραφικό υλικό (Jean-Claude Juncker, President of the EC, receives Theresa May, British Prime Minister. 8/12/2017)

 

πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.