Απώλεια και σπατάλη τροφίμων

Τετάρτη, 21 Αύγουστος, 2019 | NEA

Η ΕΕ ανησυχεί για τη σημαντική ποσότητα τροφίμων που παράγονται αλλά δεν καταναλώνονται. Αυτή η σπατάλη έχει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τον Απρίλιο του 2018 το Συμβούλιο παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και συμφώνησε ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να μειωθούν η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που ορίζονται στην Ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι υπουργοί επανέλαβαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδίως με τους εξής τρόπους:

-τη βελτίωση της παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος

-την ευαισθητοποίηση του κοινού

-τη διευκόλυνση της δωρεάς αδιάθετων τροφίμων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις

-τη διεύρυνση του καταλόγου τροφίμων που εξαιρούνται από την επισήμανση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Τον Ιούνιο του 2016 το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα όπου καθόρισε μια σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να περιοριστούν η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων.

Πρόκειται για συνολική ποσότητα 1,3 δισ. τόνων ετησίως, των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως για ανθρώπινη κατανάλωση και χάνονται ή σπαταλώνται μεταξύ αγροκτήματος και καταναλωτή [Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO)].

Τι κάνουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη;

Το Συμβούλιο αξιολογεί περιοδικά την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την εφαρμογή των συμπερασμάτων που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2016 σχετικά με την απώλεια και σπατάλη τροφίμων.

Σε επίπεδο ΕΕ, η πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων αποτελεί τομέα προτεραιότητας στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2015.

Τα κράτη μέλη και η ΕΕ είναι προσηλωμένα στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), οι οποίοι εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στο πλαίσιο της Ατζέντας του 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και περιλαμβάνουν:

-στόχο να μειωθεί στο μισό η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030

-στόχο να μειωθεί η απώλεια τροφίμων στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για τα επίπεδα σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη αποκαλύπτουν ότι:

-το 70% της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ γίνεται στα νοικοκυριά και στους τομείς των υπηρεσιών εστίασης και της λιανικής πώλησης

-το 30 % οφείλεται στους τομείς παραγωγής και επεξεργασίας.

Επιπλέον, έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα, η οποία θεσπίζει συγκεκριμένα νέα μέτρα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή θα εγκρίνει μεθοδολογία για να μπορεί να μετράται με συνέπεια η σπατάλη των τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη μεθοδολογία αυτή έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, με τη στήριξη της πλατφόρμας της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων.

Προκειμένου να στηριχθεί η επίτευξη του ΣΒΑ 12.3 σχετικά με την σπατάλη τροφίμων και να μεγιστοποιηθεί η συμβολή όλων των φορέων, η ανακοίνωση για την κυκλική οικονομία καλεί την Επιτροπή να δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Ένας από τους στόχους είναι να αναπτυχθεί κοινή ενωσιακή μεθοδολογία και να αποσαφηνιστεί η ενωσιακή νομοθεσία όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων.

Πλατφόρμα της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων (FLW)

Η FLW ιδρύθηκε το 2016. Οι ειδικές υποομάδες της συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Στόχος της FLW είναι να στηρίξει όλους τους φορείς στα εξής:

-τον προσδιορισμό των μέτρων που απαιτούνται για την πρόληψη και την ποσοτικοποίηση της σπατάλης τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων

-την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

-την αξιολόγηση της προόδου που σημειώνεται με την πάροδο του χρόνου

Η FLW φέρνει σε επαφή όλους τους βασικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων, από το αγρόκτημα έως τον καταναλωτή, προκειμένου να ενθαρρύνει την ανάληψη δράσης, να εισαγάγει νέες πρωτοβουλίες και να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΟΗΕ να μειωθεί στο μισό η σπατάλη τροφίμων έως το 2030. Για να καταπολεμηθεί η σπατάλη τροφίμων, απαιτείται απτή δράση από όλους τους φορείς και συνεργασία σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας στον τομέα των τροφίμων.

Η FLW επιτρέπει στους φορείς που συμμετέχουν να ανταλλάσσουν πρωτοβουλίες και βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, με στόχο να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι διαθέσιμες γνώσεις και τα υφιστάμενα δίκτυα.

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής το 2017, η Επιτροπή ενέκρινε ενωσιακές κατευθυντήριες γραμμές για να διευκολύνει τη δωρεά ασφαλών και βρώσιμων τροφίμων, οι οποίες εκπονήθηκαν σε συνεργασία με την FLW. Τον Απρίλιο του 2018 η Επιτροπή δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για να μετατρέπονται σε ζωοτροφές τα τρόφιμα που δεν προορίζονται πλέον για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει και να διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όσων αναπτύσσουν και εφαρμόζουν σχετικές πρωτοβουλίες και των φορέων χάραξης πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι καθορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο και το πλαίσιο πολιτικής.

 

 

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.