Απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ

Τετάρτη, 21 Αύγουστος, 2019 | NEA

Τι είναι η απλούστευση;

Η απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η ΕΕ έχει ως στόχο την απλούστευση και τη μείωση της νομοθεσίας της ΕΕ, όπου αυτό είναι δυνατό, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη μείωση του κανονιστικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση.

Το πρώτο σχέδιο δράσης για την απλούστευση της ΚΓΠ δημοσιεύθηκε το 2006. Έκτοτε, η ΚΓΠ απλουστεύεται συνεχώς. Επιπλέον, σημειώθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ, και πιο πρόσφατα, το 2013. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εξασφαλίζουν ότι η ΚΓΠ ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο γεωργικός τομέας. Η συνολική μεταρρύθμιση του 2013 εστίαζε σε τρεις προτεραιότητες:

-βιώσιμη παραγωγή τροφίμων

-βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων

-ισορροπημένη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, κ. Phil Hogan, έχει θέσει την απλούστευση της ΚΓΠ ως κορυφαία προτεραιότητα της θητείας του, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή των πολιτικών της ΚΓΠ.

Ο ρόλος του Συμβουλίου είναι να εξασφαλίζει ότι λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις των κρατών μελών και ότι τα κράτη μέλη συμμετέχουν στη διαδικασία απλούστευσης.

Γιατί είναι απαραίτητη η απλούστευση;

Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ του 2013 βελτίωσε το κανονιστικό περιβάλλον του γεωργικού τομέα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εγκρίθηκε μεταρρύθμιση της ΚΓΠ κατά τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας το Συμβούλιο συννομοθετεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ισότιμη βάση. Λόγω των σημαντικών αλλαγών που εισήχθησαν με τη μεταρρύθμιση και της έκτασής της, χρειάστηκε χρόνος και προσπάθεια προκειμένου να εφαρμοστούν σωστά οι νέοι κανόνες. Αυτό ισχύει κυρίως για ορισμένους τομείς όπως ο οικολογικός προσανατολισμός των ενισχύσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που εισήγαγε περιβαλλοντικά ορθές γεωργικές πρακτικές, όπως λ.χ. διαφοροποίηση των καλλιεργειών και διατήρηση των πλούσιων σε βιοποικιλότητα χαρακτηριστικών του τοπίου και της ελάχιστης επιφάνειας των μόνιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επιθυμούν τώρα να επανεξετάσουν τι έχει συμφωνηθεί και εφαρμοστεί, να εντοπίσουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, και να συναγάγουν συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα την επόμενη φορά. Αρχικά, αυτή η επανεξέταση θα επικεντρωθεί στις κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις, ήτοι στις πράξεις που βοηθούν στη θέσπιση των λεπτομερών κανόνων που απαιτούνται για την εφαρμογή της μεταρρυθμισμένης ΚΓΠ.

Η απλούστευση του πλαισίου για όλους τους φορείς της ΚΓΠ θα πρέπει να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα της ΕΕ. Επιπλέον, η απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου της ΚΓΠ θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση χρόνου και μείωση των δαπανών για τους γεωργούς, τους οικονομικούς φορείς και τις δημόσιες αρχές που οφείλουν να συμμορφώνονται με την ΚΓΠ ή συμμετέχουν στη διαχείρισή της, τηρουμένης της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Αναλυτικότερα

Στις αρχές του 2015, ο Επίτροπος κ. Hogan ανέλαβε τη διεξοδική εξέταση του συνόλου του γεωργικού κεκτημένου προκειμένου να εντοπιστούν οι δυνατότητες απλούστευσης στην πολιτική αυτή. Μετά την πρώτη εξέταση, ο Επίτροπος κ. Hogan δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τους κανόνες που διέπουν τις περιοχές οικολογικής εστίασηςκαθώς και οποιαδήποτε άλλη πτυχή του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των γεωργών. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 άλλοι κανονισμοί της Επιτροπής για τους οποίους επίσης θα εξεταστεί η δυνατότητα απλούστευσης.

Επίσης, τονίστηκαν οι ακόλουθες αρχές:

-κάθε νέα ή εξεταζόμενη πρόταση πρέπει να συμβάλει στον στόχο της απλούστευσης

-οι κανονισμοί της Επιτροπής για την εφαρμογή της ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση των Αγορών) πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να μειωθεί ο

-ριθμός τους

-οι κανόνες για τις περιοχές οικολογικής εστίασης στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων θα πρέπει να επανεξεταστούν μετά το πρώτο έτος εφαρμογής

-οι κανόνες που διέπουν τις γεωγραφικές ενδείξεις πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί και απλοί

Πολλά κράτη μέλη ανέφεραν τον οικολογικό προσανατολισμό της ΚΓΠ ως προτεραιότητα της διαδικασίας απλούστευσης.

Εργασίες στο Συμβούλιο

Το Συμβούλιο έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι οι αρμόδιοι για τη γεωργία υπουργοί και αντιπρόσωποι των κρατών μελών συμμετέχουν στη διαδικασία απλούστευσης, ιδίως δεδομένου του ότι για την εφαρμογή της μεταρρυθμισμένης ΚΓΠ χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

Μια πρώτη συζήτηση για την απλούστευση πραγματοποιήθηκε στη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις 15-16 Δεκεμβρίου 2014. Η Επιτροπή παρουσίασε τότε τα βασικά στοιχεία του προγράμματος της απλούστευσης.

Το Συμβούλιο διεξήγαγε επίσης συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την απλούστευση της ΚΓΠ κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις 16 Μαρτίου 2015 και ενέκρινε συμπεράσματα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της 11ης Μαΐου 2015. Στα συμπεράσματα αυτά τονίζονται οι δυνατότητες απλούστευσης των κατ’ εξουσιοδότηση και των εκτελεστικών πράξεων.

Μετά τον Μάιο του 2015 περαιτέρω συζητήσεις σε επίπεδο Συμβουλίου για την πορεία της απλούστευσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) πραγματοποιήθηκαν στις 16 Νοεμβρίου 2015 και στις 17 Μαΐου 2016, όταν η Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα απλούστευσης που έχουν ήδη ληφθεί και αυτά που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες, με εξαίρεση τον οικολογικό προσανατολισμό.

Στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της 18ης Ιουλίου 2016, η Επιτροπή παρουσίασε την έκθεσή της σχετικά με το πρώτο έτος της εφαρμογής των μέτρων οικολογικού προσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης. Μετά την παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων από τους υπουργούς.

Στις 6 Μαρτίου 2017, το Συμβούλιο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Ειδικότερα, οι υπουργοί προέβησαν σε ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υλοποιηθούν οι προτεραιότητες της μελλοντικής ΚΓΠ που επισημαίνονται στο έγγραφο της Προεδρίας καθώς και σχετικά με τη σκοπιμότητα επανεξισορρόπησης μεταξύ των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης.

Τονίστηκε γενικά ότι η απλούστευση θεωρείται γενική προτεραιότητα για τις μελλοντικές πολιτικές, προκειμένου να αναπτυχθεί το πλήρες οικονομικό δυναμικό της ευρωπαϊκής γεωργίας και των αγροτικών περιοχών. Άλλα ζητήματα που χαρακτηρίστηκαν ως προτεραιότητες ήταν τα εξής:

-ανάπτυξη της ανθεκτικότητας

-ανταπόκριση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις

-επένδυση στην αγροτική βιωσιμότητα και ζωτικότητα

-εξασφάλιση της ανανέωσης των γενεών

-διατήρηση του προσανατολισμού προς την αγορά

-ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα.

 

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.