Αντικείμενα βασανισμού: “Η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να κοιτάει”

Πέμπτη, 6 Οκτώβριος, 2016 | NEA

--Τα βασανιστήρια και η θανατική ποινή εξακολουθούν να αποτελούν μέσα τιμωρίας σε πολλές χώρες του πλανήτη και η ΕΕ δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να παρέχει υπηρεσίες για αυτό τον σκοπό, τονίζει η Marietje Schaake, που είναι υπεύθυνη για την έκδοση του ανανεωμένου κανονισμού του ΕΚ κατά των βασανιστηρίων. Μιλήσαμε μαζί της πριν από την ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.

Σε τι είδους αντικείμενα αναφερόμαστε σε αυτή την έκθεση;
Επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις εξαγωγές ακραίων μέσων που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια, όπως το ξύλο και το δέσιμο με αλυσίδες. Επίσης, τα φάρμακα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θανάτωση ενός ατόμου, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να πωλούνται σε φυλακές ή σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Πρέπει να υπάρξει νομική οδός, προκειμένου να μπορούμε να δράσουμε αν βρεθεί ένα φορτηγό γεμάτο με αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια. Ακόμα και αν αφορά μια μεταφορά από την Κίνα στο Μεξικό, η ΕΕ δεν μπορεί απλά να κοιτάει. Επίσης, εξετάζουμε τη δημιουργία νομικής βάσης, που θα μπορεί να δράσει όταν είναι απαραίτητο. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει κάθε μέρα αλλά όταν συμβαίνει έχει τεράστιες συνέπειες.

Πόσο μεγάλο είναι σήμερα το πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά το η ελευθερία του Τύπου, βρίσκονται σήμερα κάτω από μεγάλη πίεση και για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όχι μόνο διασφαλίζοντας ότι έχουμε ισχυρές, ανοιχτές κοινωνίες εδώ στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας από όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο πλανήτη και πόσο αναγκαία είναι η παροχή βοηθείας από την Ευρώπη για την υπεράσπιση και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε;
Φυσικά, υπάρχει συχνά τεράστιο χάσμα και δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για παράδειγμα, για ένα μεγάλο διάστημα ήμασταν πολύ επικριτικοί για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χώρες όπως η Αίγυπτος. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει μια πιο ήπια αντιμετώπιση προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, που βασικά κάνει τα πράγματα χειρότερα από πριν, σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τους οποίους επικοινωνώ. Η ΕΕ έχει ρίξει σημαντικά τους τόνος.

Στο όνομα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συχνά κλείνουμε τα μάτια σε πολύ σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει δικαιολογία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.