ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: Το ΕΚ συζήτησε τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit

Τετάρτη, 14 Μάρτιος, 2018 | Πολυμέσα

Το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και τις τέσσερις ελευθερίες, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ότι μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Τόνισαν, ωστόσο, ότι η μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, οποιαδήποτε μορφή και αν πάρει, πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, την τελωνειακή ένωση και τις τέσσερις ελευθερίεhttps://multimedia.europarl.europa.eu/en/ep-plenary-session—guidelines-on-the-framework-of-future-eu-uk-relations-opening-statement-by-monika-panayotova-bulgarian-presidency-_I152460_02-V_rvς, χωρίς να επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέγει σε ποιους τομείς θέλει να έχει ενισχυμένη σύνδεση και σε ποιους όχι.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να ενσωματωθούν οι κοινές δεσμεύσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές υποχρεώσεις και το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία σε μια σαφή συμφωνία απόσυρσης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί προτού ξεκινήσει η οποιαδήποτε μεταβατική περίοδος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των ομιλητών:

Commission Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

κ. Panayotova εκ μέρους της βουλγαρικής προεδρίας

Elmar Brok (EΛΚ, Γερμανία)

Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

Peter van Dalen (EΣΜ, Ολλανδία)

Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο)

Gabi Zimmer (Ευρ.Εν.Αριστ., Γερμανία)

Nigel Farage (EΕΑΔ, ΗΒ)

Janice Atkinson (EΕΕ, ΗΒ)

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση 

 

 

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.