30 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ

Τρίτη, 1 Μάρτιος, 2011 | Εκδηλώσεις

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα οργάνωσε χθες, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, εκδήλωση με θέμα «2011: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τους Πολίτες της ΕΕ».

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν η συζήτηση επίκαιρων θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σε μια χρονιά καθοριστικής σημασίας για την ΕΕ και την Ελλάδα, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρία Μαρία Δαμανάκη, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Επίτροπος κυρία Δαμανάκη, αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομικής κρίσης και τις πολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως οικονομική οντότητα, είναι ο μόνος δρόμος για να απαντήσουμε με αξιώσεις στην πρόκληση που θέτει η νέα αναδυόμενη οικονομική πραγματικότητα».

Για την Επίτροπο Μ. Δαμανάκη «το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο που διαθέτουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για να προστατευθούν από τα θυελλώδη φαινόμενα, τις αναταράξεις και τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Επιτρόπου κυρίας Δαμανάκη, μπορείτε να αναζητήσετε από την ηλεκτρονική διεύθυνση :

http://ec.europa.eu/ellada/press/representation_pr/28022011_damanaki_logo_el.htm

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, τόνισε στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση μιας πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης για την υπέρβαση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πέρα από ανούσια στερεότυπα, η ανάληψη ευθυνών αφορά όλα τα Κράτη μέλη και ότι τα ελλείμματα του Ευρωπαϊκού Νότου αντιστοιχούν στα πλεονάσματα του Βορρά. Σημείωσε τέλος, τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση και τόνισε την κρισιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου, αναφέροντας ότι «το διακύβευμα είναι, όχι απλώς αν θα υπάρξει απάντηση στις αγωνίες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και κάθε άλλης χώρας η οποία έχει προβλήματα αυτή την περίοδο, αλλά αν σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορέσει επιτέλους η Ευρώπη να δώσει μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κρίση που έχει καθαρά και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά». Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και πρωτίστως ο ελληνικός λαός, κάνουν τεράστια προσπάθεια και βαρύτατες θυσίες. Αν επιδιώκουμε μια συνολική λύση, πέραν όλων των άλλων λόγων, είναι για να έχουμε τη δύναμη αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν και οι θυσίες να πιάσουν τόπο».

Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, παρουσίασε στους συμμετέχοντες το χρονοδιάγραμμα  των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2011 με αφορμή τον εορτασμό για την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές θα οργανωθούν σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση Συνεδρίων, Σεμιναρίων, Ημερίδων, καθώς και εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των πολιτών όλης της χώρας, με σκοπό την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος José Manuel Barroso, Μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωποι του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τοπικών φορέων, των Ευρωπαϊκών Δικτύων σε όλη τη χώρα και των ΜΜΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην οργάνωση δράσεων στο πλαίσιο του «2011: Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού». Οι δράσεις αυτές θα τονίσουν τη σημασία  του Εθελοντισμού στην καταπολέμηση της κρίσης, μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ενεργοποίησης των πολιτών, που τώρα είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τον επικαιροποιημένο κατάλογο των εκδηλώσεων αυτών από την ιστοσελίδα της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα:

http://ec.europa.eu/ellada/pdf/hronodiagramma_draseon_2011_final.doc

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ψηφίσουν μεταξύ 3 λογότυπων, αυτό που κατά τη γνώμη τους σηματοδοτεί και ανταποκρίνεται καλύτερα στο νόημα της επετείου για τα 30 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ.

Ο κ. Καρβούνης ανακοίνωσε το λογότυπο το οποίο επελέγη από το κοινό (Bλέπε πάνω), και θα χρησιμοποιείται πλέον σε κάθε εκδήλωση/δράση που θα πραγματοποιείται σ’αυτό το πλαίσιο.

Η κεντρική ιδέα του λογότυπου είναι «Μαζί συνεχίζουμε» και παρουσιάζει τη σημαία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρρηκτα δεμένες, σε μια κοινή πορεία που μετράει 30 χρόνια, και συνεχίζει.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση μπορείτε να αναζητήσετε από τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

http://ec.europa.eu/ellada/images/20112802damanakimin.jpg

http://ec.europa.eu/ellada/images/20112802damanaki2min.jpg

http://ec.europa.eu/ellada/images/20112802damanaki3min.jpg

http://ec.europa.eu/ellada/images/20112802damanaki4min.jpg

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.