16/11/2009: Δημοσιονομική και οικονομική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την ΕΕ

Πέμπτη, 19 Νοέμβριος, 2009 | Εκδηλώσεις

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009 το κέντρο πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ και το Europe Direct – Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου πραγματοποίησαν δημόσια συζήτηση στα Ιωάννινα με θέμα τη δημοσιονομική και οικονομική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Η εκδήλωση άρχισε με μία σύντομη εισαγωγική ομιλία του Καθηγητή Λουκά Τσούκαλη, Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ κατά την οποία παρουσίασε στο ακροατήριο τους ομιλητές και εξήγησε τι είναι  το ΕΛΙΑΜΕΠ και το κέντρο Europe Direct.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ο παρεμβάσεις των τριών ομιλητών.

Ο κ. Γιώργος Γλυνός, Ερευνητής «Σταύρος Κωστόπουλος» και πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε την ιστορική ιδιομορφία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης κατά την οποία στην Ευρωζώνη συνυπάρχουν η ενιαία νομισματική πολιτική που ασκείται με την έκδοση του Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ταυτόχρονα με τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές που ασκούνται από τις κυβερνήσεις. Διευκρίνισε ότι οι ανάγκες του συνδυασμού της άσκησης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής επιβάλλουν τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών ο οποίος γίνεται με το Σύμφωνο σταθερότητας. Στη συνέχεια παρουσίασε την ισχύουσα σήμερα κατάσταση στις περισσότερες χώρες όπου τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν υπερβεί το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Τέλος αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ελλάδας η οποία έχει πολύ υψηλό έλλειμμα και χρέος και όπως διαπιστώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπισή του.

Ο κ.  Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινής κατά την παρέμβασή του παρουσίασε τις απόψεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία και προβάλλουν ισχυρά εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει, είπε, μία «ιδεολογία της αντιμεταρρύθμισης» η οποία συνίσταται στην αποδοχή από τους πολίτες της παρούσας κατάστασης παρά το γεγονός ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτήν. Ανέφερε το παράδειγμα του ασφαλιστικού συστήματος και τις δαπάνες λειτουργίας του. Τέλος, τόνισε ότι ο πολιτικός συντηρητισμός δεν αφορά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν μόνο την παραδοσιακή δεξιά αλλά και την σημερινή αριστερά Η Ελλάδα, κατέληξε, είναι σήμερα όμηρος ενός αριστερίστικου συντηρητισμού, τον οποίο αν δεν κατανοήσει για να τον αποτινάξει κάθε συζήτηση για «δημοσιονομική και οικονομική μεταρρύθμιση» είναι μάταιη. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσες μεταρρυθμίσεις ακυρώθηκαν επειδή αντιμετώπισαν μία μόνο φράση: «αυτό το μέτρο είναι νεοφιλελεύθερο».

Ο Καθηγ. Λουκάς Τσούκαλης, άρχισε την παρέμβασή του, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών της. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, μεταξύ άλλων, και τα δημόσια οικονομικά αποτελούν ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος. Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι για να μπορεί κάποιος να έχει έλλειμμα – ακόμα και ένα νοικοκυριό – θα πρέπει να μπορεί να δανείζεται. Όταν, όμως, το κόστος της εξυπηρέτησης ενός συνεχώς αυξανόμενου χρέους καταστήσουν αδύνατο τον περαιτέρω δανεισμό έρχεται η κατάρρευση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στα ελληνικά δημόσια οικονομικά και ιδιαίτερα στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Τόνισε το ζήτημα της αλληλεγγύης των γενεών και εκτίμησε ότι η σημερινή νεολαία θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ανασφαλής εφόσον η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού μας συστήματος δεν της επιτρέπει να έχει συντάξεις ανάλογες των σημερινών.

Μετά τις παρεμβάσεις των τριών ομιλητών δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκομένους για ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Παρενέβησαν περίπου είκοσι άτομα από το ακροατήριο θέτοντας ερωτήματα αλλά και διατυπώνοντας απόψεις σχετικά με την αλληλεγγύη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, με την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και με την αλληλεγγύη των γενεών.Τέλος οι τρεις ομιλητές με σύντομες παρεμβάσεις τους σχολίασαν τις παρεμβάσεις των ακροατών και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

Mετά το πέρας της εκδήλωσης οι ομιλητές παραχώρησαν ζωντανή συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ITV.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.