12/9/2014, Αθήνα: Λίγο πριν τη «Βραδιά του Ερευνητή» 2014

Παρασκευή, 12 Σεπτέμβριος, 2014 | Eκδηλώσεις στην ΕΕΕκδηλώσεις

Δύο εβδομάδες πριν από τη «Βραδιά Ερευνητή 2014», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), με θεματικές «Η έρευνα στην καθημερινή ζωή» και «Το επάγγελμα του Ερευνητή». Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014, 18:00-22:00, οι ερευνητές του ΕΙΕ και οι συνεργάτες τους με τρόπο πρωτότυπο, ελκυστικό και κατανοητό θα μιλήσουν για τη σπουδαιότητα της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή, στα υλικά και την τεχνολογία του παρελθόντος και του μέλλοντος. Απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, περιγράφοντας τι ερευνούν, τι περιλαμβάνει το επάγγελμα του ερευνητή, πώς η έρευνα συνδέεται με την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Τα διαδραστικά πειράματα/δραστηριότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: το ερευνητικό μετρό στις «γραμμές» σχεδιασμού & ανάπτυξης φαρμάκων, τα μαγνητικά νανοσωματίδια, τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου, την αρχαία τεχνολογία σήμερα και … χθες, καθώς και ένα παγωτό … ξεχωριστό από τα άλλα!

Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εγκατάσταση ΑΚΤΙΝΑ*, από τις ομάδες City Index Lab και Energize, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η οποία χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για μια «εξυπνότερη» πόλη. Θα ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ως αυτόνομος σταθμός φόρτισης συσκευών και ποδηλάτων, ικανός να καλύψει καθημερινές ανάγκες χρηστών του «δημόσιου χώρου», καθώς συλλέγει ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική.

Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αυτόνομος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΚΤΙΝΑ*, θα μετατραπεί σε ένα δυναμικό εργαστήρι ψηφιακής παραγωγής, καλώντας όλους μας σε μία δημιουργική συνάντηση με θέμα την τρισδιάστατη εκτύπωση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε μικροαντικείμενα και να πειραματιστούμε με τη δημιουργία πρωτότυπων εξαρτημάτων! Ταυτόχρονα, με την υποστήριξη του Fab Lab Athens και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ένας εκτυπωτής Ultimaker θα τυπώνει τμήματα του ρομποτικού βραχίονα HUM[erus], ενός φορητού πολυεργαλείου ψηφιακής παραγωγής που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από την ομάδα Archoff.

Επιπλέον, θα υλοποιηθούν επισκέψεις στις ερευνητικές υποδομές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπως το υπολογιστικό κέντρο (Data center) του ΕΚΤ (τρεις επισκέψεις διάρκειας 30′: 18.30, 19.15, 20.00) και στις ερευνητικές υποδομές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας. Το datacentre του ΕΚΤ, με εμβαδό περισσότερο από 100 τ.μ και 550KVA μέγιστη ισχύ, ακολουθεί τις αρχές της πράσινης πληροφορικής, λειτουργεί με εργαλεία παρακολούθησης, καταγραφής και βελτίωσης κατανάλωσης ενέργειας.

Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συζήτηση με σύντομες παρουσιάσεις από ερευνητές του ΕΙΕ και συνεργάτες, στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ στις 19:00. Με σύνθημα «Πίστευε και μή … Ερεύνα!», θα αναλυθεί το ζήτημα ότι η γνώση είναι μια μορφή δύναμης και εξουσίας που έχει ο άνθρωπος στην ίδια του τη ζωή. Κατακτάται, δεν χαρίζεται και γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να την αφαιρέσει. Θα απαντηθούν ερωτήματα, όπως: Τι είναι αυτό με το οποίο ασχολείται όμως πραγματικά ένας Ερευνητής; Ποιά είναι η καθημερινότητά του; Πόσο απαιτητικό είναι το επάγγελμα του Ερευνητή; Έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες στην Έρευνα; Πότε ξεκινά κανείς να φέρει τον τίτλο του Ερευνητή και άραγε … σταματά ποτέ;

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, και δράσεις – υπηρεσίες του ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις Marie Sklodowska-Curie. Ο Δρ Πρόδρομος Τσιαβός θα μιλήσει με θέμα «Ανοικτή Έρευνα – Γιατί;», και η Γεωργία Τζένου θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με τίτλο «O δρόμος από τα ερευνητικά επιτεύγματα σε καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Το κοινό θα παρακολουθήσει επίσης, έναν νέο τρόπο επικοινωνίας της επιστήμης… στα χνάρια του Stand-up comedy, το «Stand-up Science!» από την επιστημονική ομάδα του FameLab, όπου η επιστήμη συνδυάζεται με τον αυτοσχεδιασμό και τη διασκέδαση. Θα προβληθούν, ακόμη, επιστημονικά ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΙΕ, μεταξύ των οποίων και «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» και «η Φυσική Περίπλους».

Για περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρουσιάσεις, οι ομιλίες και οι προβολές που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ θα μεταδίδονται ζωντανά στη σελίδα: http://www.ekt.gr/events/live/

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.