Το Λουξεμβούργο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Παρασκευή, 3 Ιούλιος, 2015 | NEA

Από την 1η Ιουλίου, την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέλαβε ένα από τα μικρότερα και πιο έμπειρα κράτη μέλη, το Λουξεμβούργο. Στη διάρκεια του εξαμήνου το Λουξεμβούργο θα κληθεί να διαχειριστεί πολλές προκλήσεις και ζητήματα, όπως η ελληνική κρίση χρέους, η μετανάστευση αλλά και η προετοιμασία για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Παρίσι. Έξι ευρωβουλευτές του Λουξεμβούργου μας μίλησαν για τις προκλήσεις της προεδρίας.

Ο Georges Bach (ΕΛΚ), ως μέλος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ μας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό για εκείνον η ολοκλήρωση του τέταρτου πακέτου για τους σιδηροδρόμους, με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις, τους πελάτες αλλά και τους υπαλλήλους των σιδηροδρόμων. Σε κοινωνικό επίπεδο οι βασικές προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης. «Περιμένω να δω συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αλλά και προτάσεις για την μακροχρόνια ανεργία και την αύξηση των απασχολούμενων γυναικών», δήλωσε.

«Σπάνια, αν όχι ποτέ, μια προεδρία αντιμετωπίζει τόσες πολλές και τόσο μεγάλες προκλήσεις σαν αυτές που αντιμετωπίζει το Λουξεμβούργο, με τη μετανάστευση, το ελληνικό ζήτημα στην αποκορύφωσή του και τη Βρετανία που ζητάει μια Ευρώπη που δεν υπάρχει και απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Σαν μην φτάνουν αυτά η ευρωπαϊκή οικονομία έχει λίγες επενδύσεις, δεν έχει δυναμική και ανάπτυξη. Είναι αδύνατο να διορθωθούν όλα αυτά μέσα σε έξι μήνες. Η διαχείρησή τους όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποτελεί παράδοση για το Λουξεμβούργο. Πρέπει να πετύχουμε, δεν υπάρχει άλλη λύσης«, δήλωσε ο Frank Engel (ΕΛΚ).

Η Viviane Reding (ΕΛΚ), μας είπε ότι «ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις είναι με τη δημιουργία συνεκτικών πολιτικών. Το Λουξεμβούργο μπορεί να δώσει νέα ώθηση σε αυτό. Σε επίπεδο οικονομίας , η δημιουργία μιας πραγματικής κοινής ψηφιακής αγοράς, η εμβάθυνση της οικονομικής, νομισματικής και χρηματοπιστωτικής ένωσης, καθώς και η σύναψη ισορροπημένων εμπορικών συμφωνιών, μπορούν να είναι πηγές ανάπτυξης και σταθερότητας. Σε πολιτικό επίπεδο, ην εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και των γειτόνων της αλλά και αντιμετώπιση ξένων απειλών θα εξαρτηθούν από την ηγεσία του Λουξεμβούργου «.

Από την πλευρά της η Mady Delvaux, από τους Σοσιαλιστές, είπε ότι «η μετανάστευση είναι σίγουρα μια από τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η προεδρία του Λουξεμβούργου. Έχουμε ανοίξει τα εσωτερικά μας σύνορα, τώρα πρέπει να πάμε παραπέρα και να ορίσουμε κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Η ψηφιακή αγορά, η ενέργεια, η προώθηση της ευρωπαϊκής καινοτομίας και δημιουργίας είναι μεγάλες προκλήσεις και δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ αλλά και το σκάνδαλο LuxLeaks. Η Ευρώπη χρειάζεται νέα δυναμική που να έχει περισσότερη αλληλεγγύη. Έχουμε οικοδομήσει μια οικονομική ένωση, ωστόσο αυτή είναι ατελής, ας ξεκινήσουμε μαζί τη δημιουργία μιας Ένωσης στην υπηρεσία των πολιτών της».

Ο Charles Goerens, των Φιλελεύθερων δήλωσε ότι «είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος στο Παρίσι, θα είναι η κύρια πρόκληση για την προεδρία του Λουξεμβούργου. Επίσης, σημαντική είναι η πρόοδος σε φορολογικά θέματα αλλά και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Η επιτυχία της προεδρίας του Λουξεμβούργου θα κριθεί από την ικανότητά της να καταστήσει την ΕΕ πιο συνεκτική και συνεπή».

Ενώ τέλος, ο Claude Turmes από τους Πράσινους είπε ότι «καλούμαστε να σταθεροποιήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 ° C μέχρι το τέλος του αιώνα. Η προεδρία του Λουξεμβούργου θα πρέπει να κάνει τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε μια φιλόδοξη κοινή θέση και να ηγηθεί της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη διάσκεψη του Παρισιού, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Μια άλλη πρόκληση θα είναι η Ενεργειακή Ένωση. Το Λουξεμβούργο βρίσκεται σε καλή θέση για να βοηθήσει στην οικοδόμηση ισχυρής περιφερειακής συνεργασίας, όπως έχουμε κάνει με τους Βέλγους και τους Ολλανδούς γείτονές μας».

Σχετικός σύνδεσμος: www.europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.