Σύνοδος κορυφής EΕ-Ουκρανίας: η ΕΕ αυξάνει κατά 70 εκατ. ευρώ τη συνεισφορά της για την πυρηνική ασφάλεια στο Τσερνομπίλ

Πέμπτη, 30 Απρίλιος, 2015 | NEA

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-ClaudeJuncker δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη χορηγήσει στην Ουκρανία άνευ προηγουμένου χρηματοδοτική στήριξη και σήμερα συνεχίζουμε στην ίδια πορεία. Δεσμεύσαμε άλλα 70 εκατ. ευρώ για να διασφαλισθεί η πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην τοποθεσία του Τσερνομπίλ όπου συνέβη το καταστροφικό ατύχημα. Οι δράσεις μας μιλούν από μόνες τους. Η ΕΕ βοηθά για να ξαναγίνει ασφαλές το Τσερνομπίλ

Η χρηματοδότηση των 70 εκατ. ευρώ που θα ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής EΕ-Ουκρανίας προστίθεται στα περίπου 360 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη χορηγηθεί για την αποπεράτωση ορισμένων έργων, μεταξύ των οποίων είναι και το Νέο Προστατευτικό Κάλυμμα που κατασκευάζεται για να εσωκλεισθεί η υπάρχουσα «σαρκοφάγος» και ο αντιδραστήρας 4 που καταστράφηκε κατά το ατύχημα το 1986.

Το Νέο Προστατευτικό Κάλυμμα κατασκευάζεται με σκοπό να προστατευθεί το περιβάλλον από τις ακτινοβολίες και να αποτελέσει την υποδομή αποδόμησης της «σαρκοφάγου», αφαίρεσης των υπολειμμάτων του αντιδραστήρα και των εργασιών διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.

Η κατασκευή του Νέου Προστατευτικού Καλύμματος άρχισε το 2010 από τη γαλλικής πλειοψηφίας κοινοπραξία NOVARKA και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Το Νέο Προστατευτικό Κάλυμμα αναμένεται ότι θα καλύψει τον αντιδραστήρα περί τα μέσα του 2017 με συνολικό κόστος περίπου 1,5 δισεκατ. ευρώ.

Πέραν της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει μέχρι τώρα περίπου 420 εκατ. ευρώ και αναμένεται ότι θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη στήριξή τους κατά τη Διάσκεψη. Η EΤΑΑ θα συμβάλει με άλλα 350 εκατ. ευρώ, όπως θα ανακοινωθεί στην επικείμενη διάσκεψη. Στους υπόλοιπους μεγάλους χρηματοδότες συγκαταλέγονται χώρες μη μέλη της ΕΕ όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Κίνα.

Tο έργο Νέο Προστατευτικό Κάλυμμα:

Με το Νέο Προστατευτικό Κάλυμμα θα αποκατασταθεί η ασφάλεια του περιβάλλοντος στην τοποθεσία. Έχοντας διάρκεια ζωής τουλάχιστον 100 έτη, το κάλυμμα παρέχει το χρονικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού των επιπτώσεων για τη μελλοντική αντιμετώπιση των ζημιών του αντιδραστήρα. Tο Νέο Προστατευτικό Κάλυμμα κατασκευάζεται επί τόπου και αργότερα θα φθάσει στη σαρκοφάγο που περιβάλλει την κατεστραμμένη μονάδα 4.

Το κάλυμμα που κατασκευάσθηκε το 1986 δεν είχε νοηθεί ως μόνιμη λύση και το 1997 – με τη μεγάλη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ουκρανία κατέληξαν σε ένα πολυεπιστημονικό πρόγραμμα διαχείρισης της κατασκευής, γνωστό ως Σχέδιο Εφαρμογής Προστατευτικού Καλύμματος (ShelterImplementationPlan (SIP)).

Το 1997, η G-7, η Επιτροπή και άλλοι χρηματοδότες ζήτησαν από την ΕΤΑΑ να συστήσει το Ταμείο Προστατευτικού Καλύμματος του Τσερνομπίλ για την εφαρμογή του SIP. Μέχρι το 2007, δέκα έτη μετά τη συμφωνία για το SIP, είχαν ολοκληρωθεί ορισμένες κύριες δράσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το υπόβαθρο για την έναρξη κατασκευής του Νέου Προστατευτικού Καλύμματος.

Το Τσερνομπίλ και πάλι ασφαλές:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει, συνολικά μέχρι σήμερα, περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα στο Τσερνομπίλ, από τα οποία:

– Για βιομηχανικά έργα: 480 εκατ. ευρώ, 400 εκατομμύρια εκ των οποίων διοχετεύθηκαν από διεθνή κεφάλαια και 80 εκατομμύρια απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

– Για τη χρηματοδότηση ηλεκτροπαραγωγής: περίπου 65 εκατ. ευρώ

– Για έργα κοινωνικού χαρακτήρα: περίπου 15 εκατ. ευρώ

– Για έργα έρευνας: περίπου 100 εκατ. ευρώ

Σχετικός Σύνδεσμος: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.