ΣΗΜΑΤΑ ΕΟΠ 2010

Δευτέρα, 12 Απρίλιος, 2010 | Εκδόσεις

Πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΣΗΜΑΤΩΝ, του περιοδικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Τα Σήματα ΕΟΠ 2010 εξιστορούν τις ιστορίες έξι ανθρώπων και των περιβαλλοντικών προβλημάτων τα οποία βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Αυτοί οι «αυτόπτες μάρτυρες» σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι σε γνωστά αλλά και μακρινά μέρη, σε μια διαδρομή στην οποία θα εξετάσετε ξανά τα θεμέλια της ζωής στον πλανήτη: το νερό, το έδαφος ,τον αέρα. Παρότι οι παρατηρήσεις τους είναι προσωπικές και έχουν τοπικό χαρακτήρα, τα προβλήματά τους είναι κοινά και οικουμενικά.

Οι ιστορίες αυτές δεν είναι απλές αφηγήσεις. Είναι η σοφία απλών ανθρώπων, όπως κυνηγών, γεωργών, πεζοπόρων και λάτρεων των σπορ, που συχνά προσφέρει μια ανεκμετάλλευτη πηγή πληροφοριών, συμπληρώνοντας τη γενική μας εικόνα και τις έρευνές μας. Οι άνθρωποι αυτοί μιλούν σε απλή γλώσσα. Είναι εύκολο να τους καταλάβει κανείς.

«Εξαρτόμαστε από την ποικιλομορφία της ζωής στον πλανήτη μας για την τροφή μας, τη στέγη μας και για τις βασικές μας ανάγκες όπως ο καθαρός αέρας. Είμαστε μέρος αυτής της ποικιλότητας και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Στη σειρά Σήματα, απλοί άνθρωποι παρατηρούν πώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν όχι μόνο το ζωικό και φυτικό βασίλειο, αλλά και τα μέσα βιοπορισμού τους όπως και τον τρόπο ζωής τους» δήλωσε η καθηγήτρια Jacqueline McGlade, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ.

Διαβάζοντας τις ιστορίες, θα ακολουθήσετε τη διαδρομή του νερού από τις κορυφές των Άλπεων έως τους δρόμους της Βιέννης και θα ανακαλύψετε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον αρχέγονο κύκλο του νερού στο όρη με επιπτώσεις για δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους. Ακούστε έναν οδηγό , έναν άνθρωπο που μεγάλωσε σταβουνά, να περιγράφει πώς η ίδια η σύσταση πετρωμάτων αλλάζει από την αύξηση της θερμοκρασίας και τη θραύση του παγωμένου πυρήνα τους. Μάθετε για τους εκτροφείς ταράνδων στην αχανή έκταση της Αρκτικής, οι οποίοι γνωρίζουν πλέον χειμώνες χωρίς σταθερό ψύχος. Ταξιδέψτε στο Αιγαίο και ακούστε ντόπιους κατοίκους, όπως τον Saim Erol, ψαρά εδώ και 20 χρόνια, να περιγράφουν τις αλλαγές. Τι κάνεις όταν βγάζεις από το νερό ένα άγνωστο ψάρι; Από πού ήρθε; Έχει αξία εάν δεν πρόκειται να το αγοράσει κανείς;

Η βιοποικιλότητα και η κλιματική αλλαγή είναι τα κεντρικά θέματα γύρω από τα οποία θα περιστρέφονται οι ιστορίες για όλο το 2010 -το οποίο έχει κηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη διεθνές έτος βιοποικιλότητας- και ιδίως η 22 Μαΐου, παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη έκδοση και τα άρθρα του τρέχοντος τεύχους θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eea.europa.eu/el/simata-eop-2010.

Για να προμηθευτείτε έντυπα αντίτυπα του περιοδικού επικοινωνήστε με το κέντρο Europe Direct της περιοχής σας ή ανατρέξτε στο βιβλιοπωλείο της ΕΕ.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.