Θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ 4/2009: Η Ευρωπαϊκή Ένωση & η Γειτονιά της – Ώρα για Επαναπροσδιορισμό

Πέμπτη, 30 Απρίλιος, 2009 | Εκδόσεις

Στις 7 Μαΐου 2009, κορυφαίοι σχεδιαστές πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα συμμετάσχουν σε μια υψηλού επιπέδου συνεδρίαση με τους πολιτικούς αρχηγούς της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας με σκοπό να εγκαινιάσουν μια νέα Ανατολική Συνεργασία. Η Helen Wallace, συγγραφέας του τελευταίου τεύχους Θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γειτονιά της: Ώρα για επαναπροσδιορισμό», αναλύει και αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας.

Υποστηρίζει ότι είναι ο κατάλληλος καιρός για τους σχεδιαστές πολιτικής της ΕΕ να ανανεώσουν  και να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους γείτονες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) διέγραψε την πορεία της στο προηγούμενο σχήμα και η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα. Παρόλα αυτά, η καθηγήτρια Η. Wallace είναι της άποψης ότι η Ανατολική Συνεργασία εγκαινιάστηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών αναταραχών σε μερικές από τις χώρες-στόχους. Επιπλέον, το περιεχόμενο της Ανατολικής Συνεργασίας έχει διατυπωθεί μόνο σε γενικές γραμμές μέχρι στιγμής. Η Helen Wallace καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη σκέψη και φαντασία για την αναμόρφωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ανατολικούς εταίρους της καθώς και για το ποια εργαλεία χρειάζονται ώστε η πρωτοβουλία αυτή να ευοδώσει.

Η Helen Wallace κατέχει την έδρα του Centennial Professor στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, London School of Economics and Political Science.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο (διατίθεται μόνο στα Αγγλικά.)

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.