Η Ευρώπη σε Κρίση

Τρίτη, 15 Φεβρουάριος, 2011 | Εκδηλώσεις

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση  πατήστε εδώ

Ποια είναι η φύση της κρίσης και πως αυτή η κρίση επηρεάζει το μέλλον μας; Ο Joschka Fischer, Υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1998-2005) ήταν ο ομιλητής στην Ετήσια Διάλεξη του ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του κέντρου πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο Ίδρυμα, με θέμα Η Ευρώπη σε κρίση, ο οποίος επιχείρησε να δώσει πειστικές απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011 στο Aμφιθέατρο του Μεγάρου “Θεόδ. Β. Καρατζά” της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώπιον ενός ενημερωμένου κοινού, το οποίο ενδιαφερόταν να ακούσει τις σκέψεις ενός σημαντικού πολιτικού άντρα.

Ο Joschka Fischer επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο ότι στις μέρες μας, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν τα σημαντικότατα επιτεύγματα, τα οποία είχε εξασφαλίσει η Ευρώπη για τους πολίτες της μέχρι σήμερα: την ειρήνη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών δεκαετιών προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η κρίση θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια «ενδιαφέρουσα» ιστορική στιγμή, μια ευκαιρία να ανατραπεί η υφιστάμενη τάξη πραγμάτων.

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου και ο πόλεμος στα Βαλκάνια αποτέλεσαν καθοριστικούς σταθμούς στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Στις μέρες μας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά δύσκολες στιγμές, αν λάβουμε υπόψη μας και την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 και πρόσφατα την κρίση κρατικού χρέους εντός της ηπείρου. Επιπλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άποψη του συσχετισμού δυνάμεων, ενώ ο Ευρω-ατλαντικός κόσμος παραμερίζεται, η ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζεται προς την Ανατολή και την Ασία. Σ’αυτό το αναδυόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, τι θα συμβεί στους Ευρωπαίους; Για το Joschka Fischer, υπάρχει μόνο μια δυνατή απάντηση σ’αυτό το κρίσιμο ερώτημα: αν δεν ενδιαφερθούν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι για τον εαυτό τους, ποιος θα ενδιαφερθεί;

Στην περίπτωση της κρίσης κρατικού χρέους, η αυξητική μέθοδος στην οποία στηρίχτηκε η Ένωση για τη δόμηση της δε λειτούργησε.

Ο Fischer παρατήρησε ότι η ΕΕ και η νομισματική Ένωση διαχειρίστηκαν πολύ καλά το πρώτο σκέλος της κρίσης, την κρίση του ιδιωτικού χρέους. Με την κρίση του κρατικού χρέους, όμως, τα σαθρά θεμέλια της νομισματικής Ένωσης διαφάνηκαν. Για πρώτη φορά, η αυξητική μέθοδος, σύμφωνα με την οποία τα κράτη σταδιακά μεταβιβάζουν εξουσίες στην Ένωση όπου υπάρχει συναίνεση, δε λειτούργησε.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η επιβίωση της νομισματικής Ένωσης είναι θέμα μείζονος σημασίας, αφού δεν πρόκειται μόνο για τη διατήρηση ενός εργαλείου οικονομικής πολιτικής. Η δημιουργία της νομισματικής Ένωσης βασίστηκε σε πραγματιστικούς λόγους- αύξηση του εσωτερικού εμπορίου και ανάπτυξη της κοινής αγοράς-, αλλά λειτούργησε και ως ένα μέσο ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής θέσης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και επομένως, ως μια κινητήρια δύναμη για τη μετεξέλιξη προς μια ολοκληρωμένη Ευρώπη.

Υπέρ της εφαρμογής της μεθόδου «ενισχυμένης συνεργασίας» στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής

Σύμφωνα με τον Fischer, έστω και καθυστερημένα ήρθε η πρόταση της κας Merkel για μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική Ένωση, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της Ένωσης και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Συμφωνεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η εξέλιξη, θα πρέπει να υλοποιηθεί στα πλαίσια της Συνθήκης, αλλά οι πολιτικές συνθήκες σήμερα δεν ευνοούν τις μεταρρυθμίσεις με ομόφωνη απόφαση των εταίρων. Αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν ότι η επιτυχής έκβαση προέχει σε σχέση με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα διακυβερνητικά εργαλεία, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση τους για να οδηγηθούμε σε μια πραγματική δημοσιονομική Ένωση. Πράγματι, η επιτυχής έκβαση της συνθήκης Schengen αποδεικνύει ότι η διακυβερνητική συνεργασία σε ένα συγκεκριμένο τομέα πολιτικής δεν αποκλείει τη θεσμοποίηση, αλλά ακόμα και την κοινοτικοποίηση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Joschka Fischer παραδέχτηκε ότι υπάρχει διαφωνία σ’αυτό το θέμα με τη Γερμανίδα Καγκελλάριο. Παρ’όλα αυτά, επέμεινε ότι η ενισχυμένη συνεργασία στο πλαίσιο των κανόνων της Συνθήκης της Λισσαβώνας είναι ένα μέσο, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στα πρωτοπόρα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε συνεργασία χωρίς να οδηγηθούμε σε καθεστώς διαχωρισμού.

Ένα νέο είδος ρεαλιστικής αντιμετώπισης των πραγμάτων;

Στις κατηγορίες, τις οποίες του προσάπτουν ότι είναι ιδεαλιστής, ο Joschka Fischer απάντησε ότι όταν επισκέπτεται την Κίνα, αισθάνεται σαν ένας ρεαλιστής ο οποίος πιστεύει στην Ευρώπη. Η άριστα συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση είναι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική μέθοδος για την:

– Ανάκτηση της οικονομικής ισχύος της Ένωσης.

Ο άριστος συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών οδηγεί σε μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών εθνικών συστημάτων, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή δημιουργία μιας Ευρώπης, η οποία χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και οικονομική ευρωστία.

– Διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Περιμετρικά της Ευρώπης, αναδύονται προκλήσεις και δυσκολίες. Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει με αυτές και να διαχειριστεί τις απειλές στον τομέα της ασφάλειας. Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι να αξιοποιήσουν οι Ευρωπαίοι τις οικονομικές δυνατότητες και εμπειρίες τους σε γειτονικές στρατηγικές συνεργασίες.

– Διαφύλαξη της αξιοπιστίας μας ως σταθερού εταίρου του ΝΑΤΟ

Το νέο αφήγημα: Το κοινό μας μέλλον είναι η Ευρώπη

Το σημερινό πολιτικό σκηνικό φαντάζει δύσκολο στη διαχείριση του για τους πολιτικούς, οι οποίοι κατέχουν θέσεις εξουσίας, καθώς και για την κοινή γνώμη των εθνών που απαρτίζουν την Ένωση. Υπάρχουν «κακές γλώσσες», συμπεριφορές και παρεξηγήσεις. Οι Γερμανοί υποτιμούν τη σημασία της κοινής εσωτερικής αγοράς. Η εξάρτηση της χώρας από τις αναδυόμενες αγορές είναι δύσκολη υπόθεση. Οι Έλληνες, από την άλλη, πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα “Σε τι είδους Ελλάδα θέλουμε να ζούμε τα επόμενα 15-20 χρόνια;” Τα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανάγκη μια ισχυρή κοινή αγορά, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται στο βόρειο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αληθινή πρόκληση στις μέρες μας είναι να πειστούν όλοι οι Ευρωπαίοι ότι αν αποτύχει ο μηχανισμός του Ευρώ, θα αποτύχει και όλη η ιδέα, αφήνοντας ζωτικό χώρο σε διάφορες ιδέες περί ελεύθερων αγορών να επικρατήσουν.

Ο Joschka Fischer παρατηρεί ότι η Ευρώπη αναμφίβολα χρειάζεται ένα νέο αφήγημα. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως έχουν ξεχάσει ότι ζουν σε μια ήπειρο, όπου όλα τα κράτη αλληλοεξαρτώνται, γεγονός που συνεπάγεται ότι συνδέονται μεταξύ τους με ένα κοινό πεπρωμένο. Η νέα προοπτική θα δοθεί μόνο μέσα από δημοκρατικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Ζωηρές συζητήσεις διαφορετικού περιεχομένου θα λάβουν χώρα σε κάθε κράτος, αλλά αυτή η δημοκρατική αντιπαράθεση είναι απαραίτητη για το νέο αφήγημα. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να αλλάξουν τις βασικές αρχές σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών και των οικονομιών τους, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική τους πολυμορφία. Επίσης, μπορούν να αλλάξουν τις βασικές αρχές σχετικά με την αναδιαμόρφωση των κρατών τους με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό δεν είναι μια τεχνοκρατική, αλλά μια μεγάλη πολιτική συζήτηση.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.