Η ΕΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΑ

Τρίτη, 19 Μάιος, 2009 | Εκδηλώσεις

dsc024481Με την υποστήριξη του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ και σε συνεργασία με τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2009 στο Νέο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) ολοήμερη ημερίδα με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Νέο Παγκόσμιο Περιβάλλον: Θεσμικές Αναζητήσεις, Οικονομικές Προοπτικές, Πολιτικά Οράματα».

Η ημερίδα περιελάμβανε τέσσερις αλληλένδετες θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Η θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ: Σε αναζήτηση ενός λειτουργικού προτύπου» συζητήθηκαν οι λειτουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διευρυμένη πλέον Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο ως προς την ανάγκη μιας ενιαίας και συνεκτικής στάσης ως προαπαιτούμενο για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕ όσο και ως προς το ζήτημα του λεγόμενου «δημοκρατικού ελλείμματος», της αίσθησης δηλαδή πολλών Ευρωπαίων πολιτών ότι η Ένωση αποτελεί ένα απόμακρο και απρόσιτο κέντρο λήψης αποφάσεων, στο οποίο δεν εισακούεται η φωνή τους. Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκε και η μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβώνας, η οποία, εφόσον τεθεί σε ισχύ, θα προσπαθήσει να δώσει μια απάντηση στις παραπάνω προκλήσεις και να στηρίξει την ΕΕ των 27 πλέον κρατών-μελών στα πρώτα της βήματα. Στη συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Πουλίδου, συμμετείχαν οι Ιωακειμίδης Παναγιώτης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επαμεινώνδας Μαριάς από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Στέλιος Περράκης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στη δεύτερη θεματική με τίτλο «Ευρωατλαντικές Σχέσεις: Μια Νέα Σχέση σ’ ένα Νέο Περιβάλλον» συζητήθηκαν οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ αφενός ως προς τις μεταβολές που επιφέρει η εκλογή Ομπάμα και αφετέρου ως προς τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη νέα αμερικανική διακυβέρνηση, ενώ αναλύθηκε και η θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών θεσμών. Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βουλέλης, συμμετείχαν  ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Κατηφόρης και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής.

Στην τρίτη θεματική με τίτλο «Διδάγματα από την Οικονομική Κρίση για την ΕΕ: Οικονομικές προκλήσεις και απαντήσεις» αναλύθηκαν η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής για την οικονομία της Ένωσης, και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για τις ευρωπαϊκές χώρες,  το θέμα των εργασιακών σχέσεων και των μεταβολών που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας και, τέλος, το ζήτημα του μελλοντικού οικονομικού μοντέλου της ΕΕ. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Νίκος Κουτσιαράς και Ευκλείδης Τσακαλωτός από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η τέταρτη θεματική ενότητα ήταν αφιερωμένη στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Οι ομιλίες περιστράφηκαν γύρω από το διακύβευμα της συγκεκριμένης διαδικασίας και τους λόγους που καθιστούν τη συμμετοχή των πολιτών τόσο σημαντική. Στη συζήτηση, που συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Τσούκαλης, συμμετείχαν οι παρακάτω υποψήφιοι ευρωβουλευτές: Παπαδημούλης Δημήτρης (ΣΥΡΙΖΑ), Ποδηματά Άννυ (ΠΑΣΟΚ)  και Σκυλακάκης Θεόδωρος (ΝΔ).

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.