Εμπόριο σημαίνει θέσεις εργασίας

Τετάρτη, 3 Ιούνιος, 2015 | NEA

Την 1η Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την τελευταία της μελέτη για το εμπόριο και την απασχόληση με τίτλο «Εξαγωγές της ΕΕ στον κόσμο: επιπτώσεις στην απασχόληση και το εισόδημα». Η μελέτη, που περιλαμβάνει δεδομένα ανά κράτος μέλος της ΕΕ δείχνει ότι μία στις επτά θέσεις εργασίας στην ΕΕ εξαρτάται από τις εξαγωγές, ενώ αυτές οι θέσεις εργασίας τείνουν να αμείβονται περισσότερο. Από το 1995 έως το 2011 οι θέσεις απασχόλησης στην ΕΕ που υποστηρίχτηκαν από τις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,5 εκατομμύρια (+ 67 %) για να ανέλθουν συνολικά σε 31,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η νέα λεπτομερής έκθεση έχει εκπονηθεί από κοινού από το Κοινό Κέντρο Ερευνών και την Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) στις Βρυξέλλες. Στο δημοσίευμα χρησιμοποιούνται τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα για να δοθεί ένα συνολικό και λεπτομερές σύνολο δεικτών που ρίχνουν φως  στην πολύπλοκη σχέση μεταξύ εξαγωγών, απασχόλησης και εισοδήματος.

Ενδεικτικά στοιχεία:

– Οι εταιρείες της ΕΕ εξάγουν περισσότερο στον υπόλοιπο κόσμο από ό,τι οι εταιρείες των ΗΠΑ, της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας.

– Αυτό εξασφαλίζει δουλειά σε 31 εκατομμύρια Ευρωπαίους!

– Με άλλα λόγια, 1 στις 7 θέσεις εργασίας στην ΕΕ εξαρτάται από τις εξαγωγές.

– Οι εξαγωγές δημιουργούν ευκαιρίες για όλους, ειδικευμένους και λιγότερο ειδικευμένους εργαζομένους.

– Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των εξαγωγών αμείβονται, κατά μέσο όρο, καλύτερα σε σχέση με θέσεις εργασίας στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

– Οι εξαγωγές της ΕΕ στηρίζουν σημαντικό μερίδιο των θέσεων εργασίας σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ.

– Πάνω από το 16 % των Ευρωπαίων σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις εξαγωγές, ζουν σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από εκείνη στην οποία προορίζεται να εξαχθεί το τελικό προϊόν ή υπηρεσία.

– Οι εξαγωγές της ΕΕ στηρίζουν 19 εκατ. θέσεις εργασίας εκτός της ΕΕ. Συνεπώς ό,τι ωφελεί την Ευρώπη, ωφελεί και τους εταίρους της.

Διαβάστε την έκθεση εδώ.

Σχετικός σύνδεσμος: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.